DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

STOP FILMING US

Olisiko Stop Filming Us pitänyt kokonaan jättää tekemättä? Mielenkiintoiseksi kysymyksen tekee se, että sen esittää elokuvan ohjaaja itse.

Mitä tulee mieleen maasta nimeltä Kongo? Viidakoissa lymyäviä kapinallisia, raiskattuja naisia ja isosilmäisiä, köyhiä lapsia? Niin tuli myös hollantilaisohjaaja Joris Postemalle, kun avustusjärjestö palkkasi hänet kuvaamaan Gomaan Koillis-Kongoon vuonna 2010. Kaduilla ei saanut liikkua yksin, paikka oli pelottava ja vaarallinen. Toisella matkallaan Postema löysi toisenlaisen, tavallisen ja inhimillisen Goman. Ristiriita vei ohjaajan Gomaan kolmannen kerran, tutkimaan voiko länsimainen elokuvantekijä esittää kongolaisen todellisuuden uskottavasti ja oikein.

Kysymys on representaatiokeskustelun ytimessä, ja sen esittäminen on ohjaajalta raikas ja rehellinen teko: kuka saa kertoa kenenkin tarinoita? Voiko Postema tehdä elokuvan Gomassa?

Postemaa kiinnosti myös miksi kuva, jota avustusjärjestöt Afrikasta tarjoavat on aina se sama vanha? Keskustelu ei ole uusi, mutta se on yhä ajankohtainen. Mieleen tulee taannoinen Suomessa käyty väittely Ylen hyvä -keräysohjelman tavasta kuvata afrikkalaiset autettavina uhreina.

Postema tapaa gomalaisia kuvaajia, taiteilijoita ja intellektuelleja, jotka pohtivat neokolonialistista Afrikka-kuvaa, jonka uusintamiseen paikalliset huomaavat osallistuvansa itsekin: näkevät itsensä uhreina, eivät muista omaa historiaansa, eivät arvosta omia myyttejään. Kuvaavat pakolaisia avustusjärjestöille siten, kuin näitä on aina kuvattu – palkkaa vastaan.

Lisää kierroksia dokumenttiin tulee, kun elokuvassa itse esiintyvä ohjaaja asettaa elokuvantekonsa reippaasti kyseenalaiseksi. Kuvausryhmässä ei synny yksimielisyyttä siitä pitäisikö projektia jatkaa vai ei. Se ainakin selviää, että hyvät aikeet eivät takaa haluttua vaikutusta. Entä mitä mieltä paikallinen yleisö on lopputuloksesta? Sekin nähdään ja kuullaan.

Kati Juurus

Elokuvan nimi: STOP FILMING US
Kieli: englanti, hollanti, swahili, lingala, ranska
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Joris Postema
Tuotantomaa: Alankomaat
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 95
Ikäraja: S
Kuvaaja: Wiro Felix
Käsikirjoitus: Joris Postema, Harmen Jalvingh
Leikkaus: Patrick Minks, Wouter Sessink
Musiikki: Harry de Wit
Tuottaja: Janneke Doolard
Tuotantoyhtiö: DOXY Films