DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Songs of Earth

Margreth Olinin Songs of Earth on meditatiivinen vaellus Norjan upeisiin vuoristomaisemiin, jatkuvassa muutoksessa olevien luonnonympäristöjen ja elämän rajallisuuden äärelle. Oppaina toimivat Olinin omat ikääntyvät vanhemmat ja erityisesti 84-vuotias isä Jørgen, jonka jalanjäljissä kuljemme yhdessä Norjan kauneimmista laaksoista. Siellä, Länsi-Norjan Oldedalenissa sijaitsee paitsi ohjaajan, myös hänen isänsä lapsuudenkoti.

Kun Olin lapsena pyysi isäänsä kertomaan tarinan, isä vei hänet sen sijaan kävelylle luontoon. Nyt ohjaaja kulkee mukana isänsä vaelluksilla kokonaisen vuodenkierron ajan. Rakkaus ja arvostus kotipaikkaa ja koko sen elämän rihmastoa kohtaan välittyvät voimakkaana. Suvun tarinat ja muistot kasvavat kiinni kuljettuihin polkuihin ja elettyihin paikkoihin. Jørgenin vaellukset läpi henkeäsalpaavien maisemien maadoittavat katsojan elämän avainkysymysten pariin.

Songs of Earth on upeiden luontokuvien vuodenaikakvartetti, joka kutsuu katsomaan, kuuntelemaan ja pysähtymään. Maa kuiskii ääniä, jotka muuntuvat London Contemporary Orchestran käsittelyssä audiovisuaaliseksi sinfoniaksi. Kamera hyväilee kiveä ja jäätä kuin ihoa, ovathan ne samaa elävää kudosta kuin me ihmisetkin. Yli sukupolvien kurottuva aika laskostuu osaksi majesteettista vuoristomaisemaa muistuttaen samalla, että vuoretkaan eivät ole ikuisia.

Minna Nurmi

Kieli: norja
Tekstitys: englanti
Kesto: 90 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Norja

Ohjaaja: Margreth Olin
Tuottaja: Wim Wenders, Liv Ullmann
Tuotantoyhtiö: Speranza Film
Levitysyhtiö: Cinephil
Leikkaus: Michal Leszczylowski
Kuvaaja: Lars Erlend Tubaas Øymo
Musiikki: Rebekka Karijord
Äänisuunnittelu: Tormod Ringnes