DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Smiling Georgia

Georgian ex-presidentti Mikheil Saakašvili lupasi puoleensa vaalikampanjassa köyhille uudet hampaat. Hammaslääkärit alkoivat kiskoa niitä pois – mutta kuinkas sitten kävikään?

Luka Beradzen absurdinkaunis dokumentti vie katsojansa Georgian maaseudulle, kylään, johon United National Movement -puolueen vaalikampanja ulottui vuonna 2012. Hymyilevä Georgia -kampanjassa luvattiin köyhille uudet hampaat. Vaalitappion jälkeen hammasproteesit jäivät saamatta, ja moni oli jo antanut kiskoa vähäiset hampaansa pois. Kyläläiset suhtautuvat kohtaloonsa fatalismilla ja huumorilla. Kylän verkkainen elämä jatkuu, häitä tanssitaan ja kotieläimiä hoidetaan. Kaikkeen ei hampaita tarvita.

Dokumentti kuvaa vallanpitäjien ja eliitin röyhkeyttä ja opportunismia. TV-journalisti tulee kylään tarkoituksenaan löytää joku, jota auttaa näyttävästi televisiossa: kun autettava onkin väärässä tilanteessa, kamerat ja lamput kääntyvät armotta pois. Poliittinen peli on kuin toinen todellisuus verrattuna kyläläisten arkeen. Dokumentti on herkän humoristinen, ja Georgian maaseudun upea luonto ja elämäntyyli ihastuttavat. Sankareiksi nousevat tavalliset kyläläiset, jotka eivät uusia hampaita koskaan edes pyytäneet.

Salla Nazarenko

Luka Beradze on paikalla elokuvansa Smiling Georgia näytöksessä pe 2.2.

Alkuperäinen nimi: Gimiliani Sakartvelo
Kieli: georgia
Tekstitys: englanti
Kesto: 62 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Georgia, Saksa

Ohjaaja: Luka Beradze
Tuottaja: Nino Chichua, Anna Khazaradze
Tuotantoyhtiö: 1991 Productions
Levitysyhtiö: East Silver Caravan, Institute of Documentary Film
Leikkaus: Nodar Nozadze, Joseph “Soso” Bliadze, Luka Beradze
Kuvaaja: Lomero Akhvlediani
Musiikki: Alexandre Kordzaia
Äänisuunnittelu: Jascha Viehl