DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

SCHOOL OF HOPE

Paikassa, jossa kuivuus on korventanut maan ja vesi on vähissä, keskellä kivistä maastoa, seisoo pieni hökkeli. Hökkelissä sijaitsee opinahjo, jota kutsutaan Toivon kouluksi. Kuivuus on tehnyt paimentolaisten elämästä Marokon erämaassa kovin vaikeaa, minkä vuoksi enää vain harvat ovat jääneet harjoittamaan perinteistä elämäntapaa, eläinten paimentamista rajaseuduilla. Mutta ankarien sääolosuhteiden keskellä koulu silti seisoo tarjoten koulutuksen alueen lapsille.

Mohamed El Aboudin School of Hope seuraa lapsia ja heidän elämäänsä, kun he toisinaan vaeltavat 12 kilometrin matkan päästäkseen kouluun. Matka ei ole helppo, eikä lasten poissaolo kotitöiden parista ole helppoa kaikkien vanhemmille. Toiset kuitenkin taistelevat pienen savirakennuksen ja sen lapsille tarjoamien mahdollisuuksien puolesta. Elokuvan aikana koulutuksen arvo korostuu kontrastissa Oulad Boukais -heimon perinteiseen elämäntapaan, jonka kohtalo nykyaikana näyttää yhä epävarmemmalta.

Luokkahuoneen lasten nuoret kasvot eivät heijasta huolta tulevaisuuden epävarmuudesta. Heidän innostuksensa on lähes tarttuvaa, kun he kikattavat eläinten äänille, rakentavat itse jalkapallokentän ja miettivät, mitä haluavat olla isona. El Aboudi kertoo tarinan, joka luo katsauksen ilmastonmuutokseen, koulutukseen ja tulevaisuuteen paimentolaisten ja heidän lastensa perspektiivistä. Heitä odottava huominen on vaikea, muttei toivoton.

Lydia Taylerson (kääntänyt Inari Ylinen)

Elokuvan nimi: SCHOOL OF HOPE
Kieli: arabia
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Mohamed El Aboudi
Tuotantomaa: Suomi, Ranska, Marokko, USA
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 78
Ikäraja: S
Kuvaaja: Hannu-Pekka Vitikainen, Marita Hällfors, Päivi Kettunen
Käsikirjoitus: Mohamed El Aboudi
Leikkaus: Lizi Gelber, Florence Bresson, Mohamed El Aboudi, Mikko Sippola
Musiikki: Richard Horowitz, Andrew Silagy
Tuottaja: Pertti Veijalainen, Hind Saih, Lamia Chraibi
Tuotantoyhtiö: Illume Ltd