DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Satan Wants You

Satan Wants You on tarina siitä, miten yksi kirja edesauttoi syöksemään läntisen maailman saatananpalvontapaniikkiin 1980-luvulla. Michelle Remembers (1980) ponkaisi nopeasti bestselleriksi shokeeraavilla väitteillään veriuhreista, orgioista ja rituaaliväkivallasta, joita salaiset saatanalliset kultit harjoittavat aivan nenämme alla. Kanadalaispsykiatri Lawrence Pazderin ja hänen ex-potilaansa, myöhemmin vaimonsa, Michelle Smithin kirjoittama kirja kartoittaa Smithin ja Pazderin välisiä terapiasessioita, joissa tukahdutettuja muistoja herättävä hypnoosi palauttaa Smithin mieleen hänen lapsuudessaan kokemansa kauheudet saatanallisen kultin uhrina. Smith ja satanismin asiantuntijaksi kirjan myötä nostettu Pazder paistattelivat pian jatkuvasti julkisuudessa ja päätyivät TV:n kautta lähes jokaisen yhdysvaltalaisen olohuoneisiin.

Dokumentti kuvaa kiinnostavasti sitä, miten massahysteria kasvaa käsittämättömiin mittasuhteisiin. Michelle Remembers -kirjan kohdalla joukkopelko ja lähdekritiikin puute johtivat siihen, että hulluimmatkin saatanalliset salaliittoteoriat nieltiin purematta mediassa. Suomessakaan ei vältytty rapakon takaa tulvivilta vaikutteilta, vaan paholaispaniikki oli hetken yhteiskunnallisen keskustelun suosikkiaiheita täälläkin.

Jälkeenpäin katsottuna ilmiön mittasuhteet voivat tuntua uskomattomilta, mutta dokumentin tekemät rinnastukset ”Satanic Panicin” ja uudempien salaliittoteorioiden, kuten QAnonin välillä muistuttavat, että uusi moraalipaniikki ei ehkä olekaan niin mahdoton ajatus.

Ida Kumpulainen

Sisältövaroitus: puhetta abortista/keskenmenosta

Kieli: englanti
Tekstitys: Ei tekstitystä
Kesto: 90 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Yhdysvallat

Ohjaaja: Sean Horlor, Steve J. Adams
Tuottaja: Sean Horlor, Steve J. Adams
Tuotantoyhtiö: Nootka St.
Levitysyhtiö: Cargo Film & Releasing