DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Sansón and Me

Yhdysvalloissa asuva meksikolainen elokuvaohjaaja Rodrigo Reyes tekee elokuvia siitä, mitä on olla meksikolainen Yhdysvalloissa. Vuonna 2014 hän toimi tulkkina oikeudenkäynnissä, jossa Kaliforniassa jengiampumisessa kuskina toiminut meksikolainen Sansón sai elinkautisen tuomion. Nuoren kaverin kohtalo kosketti Reyesiä ja hän päätti tehdä tästä dokumenttielokuvan. He ryhtyivät kirjeenvaihtoon.

Reyes ei kuitenkaan saanut viranomaisilta lupaa kuvata Sansónia. Piti siis dramatisoida. Pääosaan Reyes valitsi amatöörinäyttelijän, joka toimii sekä aikuisen Sansónin äänenä että kasvoina. Voidakseen kuvata Sansónin lapsuutta Meksikossa hän pyysi tämän sukulaisia esittämään äitiä, isää ja Sansónia pikkupoikana, oikeilla tapahtumapaikoilla, pienessä merenrantakaupungissa.

Kuulostaa keinotekoiselta, mutta lopputulos on kaikkea muuta. Sansón on läsnä kirjeidensä kielessä ja niin näyttelijän herkkien kasvojen ilmeissä kuin sukulaispojan häkellyttävän luontevassa olemuksessakin. Meksikoa ja Kaliforniaa havainnoidaan tarkoin tilannekuvissa.

Sansón and Me on kaunis, lempeä elokuva, joka kertoo samalla dokumenttielokuvan tekemisen haasteista. Se näyttää, millaisten moraalikysymysten eteen tekijä joutuu tunkeutuessaan tavallisten ihmisten elämään. Ja sen, miten näiden ihmisten elämä siitä järkkyy.

Jaana Semeri

Alkuperäinen nimi: Sansón y yo
Kieli: espanja, englanti
Tekstitys: osittainen englanti
Kesto: 86 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Meksiko, Yhdysvallat

Ohjaaja: Rodrigo Reyes
Tuottaja: Rodrigo Reyes, Su Kim
Käsikirjoitus: Sansón Noe Andrade, Rodrigo Reyes, Su Kim
Leikkaus: Andrea Chignoli, Daniel E. Chávez Ontiveros
Kuvaaja: Alejandro Mejía
Musiikki: Jacobo Lieberman
Äänisuunnittelu: Ruy García