DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Samuel and the Light

Turkoosin meren poukamassa, trooppisen metsän siimeksessä sijaitsee Ponta Negran kalastajakylä. Syrjäisestä sijainnistaan johtuen elämä kylässä kulkee eteenpäin omalla painollaan, verkkaisesti, harmoniassa ympäröivän luonnon kanssa. Ruokailut tapahtuvat kynttilänvalossa, pyykit pestään luonnonvesissä, uutiset kuunnellaan paristokäyttöisestä radiosta ja kalaverkot kudotaan itse. Elämä on rankkaa mutta myös idyllisen rauhallista.

Brasilian valtion johtaessa sähköt Ponta Negraan kylän asukkaat ovat mielissään: vihdoin he voivat hankkia pesukoneen, jääkaapin tai vaikkapa television arkeaan helpottaakseen. Neitseelliselle rannalle perustetaan baareja, sillä sähkön myötä saapuvat myös turistit rahoineen. Kun musiikki pauhaa, olut virtaa ja kyläläisten seesteinen keidas muuttuu kutsumattomien vieraiden bileareenaksi, alkaa uusi tulonlähde kuitenkin pian kyllästyttää. Turismin myötä myös elokuvan levollinen rytmi muuttuu väistämättä hektisemmäksi.

”Edistyksen” dilemma tiivistyy oivaltavasti pienessä Samuelissa, joka kasvaa kylän murroksen keskellä taaperosta pojaksi. Vaatimatonta kalastaja-arkea eläneet asukkaat ovat yhtäkkiä muiden palvelijoita, luonnossa aiemmin kirmailleet lapset uppoutuvat hievahtamatta videopeleihin. Onko muutos lopulta edistystä, vai onko valtio tehnyt kyläläisille karhunpalveluksen? Visuaalisesti sulavaliikkeinen elokuva piirtää tarkkarajaisen kuvan nyky-Brasiliasta. Vastauksia se ei tarjoile, mutta kysymyksiä se herättää sitäkin enemmän.

Sissi Korhonen

Alkuperäinen nimi: Samuel e a luz
Kieli: brasilianportugali
Tekstitys: englanti
Kesto: 70 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Brasilia, Ranska

Ohjaaja: Vinícius Girnys
Tuottaja: Philippe Aussel, Fernando Pereira Dos Santos
Tuotantoyhtiö: Le-lokal Production, Sendero Filmes
Käsikirjoitus: Vinícius Girnys
Leikkaus: Tom Laterza, Vinícius Girnys, Gabriela Baraúna
Kuvaaja: Pedro Cortese, Chico Bahia, Olívia Pedroso, Vinícius Girnys, Emília Mello
Äänisuunnittelu: Daniel Turini, Matéo Rousson