DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

RUMBA RULES, NEW GENEALOGIES

Taituruutta, perinteitä, uutta tulkintaa ja haaveita tulevaisuudesta. Rumba Rules, New Genealogies on dokumenttielokuva musiikista ja sen tekijöistä, joiden tarkassa tyylissä ja tarinankerronnassa on tärkeää muistaa niin eläviä kuin kuolleitakin.

Kinshasan klubeilla, studioilla ja arjessa liikutaan ammattilaisten ja nuorten lupausten parissa. Rumpali Ya Mayin intensiivinen äänistyssessio herättää kunnioitusta, mutta ei kelpaa vanhemmille tekijöille. Studiossa päätäntävaltaa eivät aina käytä instrumenttiensa suvereenit taitajat, vaan usein paikalla aikaa viettävät seurueen jäsenet, presidentin kaveripiiri. Jännitteisiä tilanteita riittää, sillä machismo elää ja tittelit ovat tärkeitä. Tästä saa osansa myös laulaja Lulumba, jonka elämää varjostaa epäreilu jäähy yhteisen orkesterin parista. Toisinaan vähiten aiheesta tietävät vaikuttavat olevan kovaäänisimpiä.

Rumba Rules, New Genealogies on matka keskisen Afrikan, Kongon, kaupunkimaisemiin ja musiikkiin. Kokeellinen ote ihastuttaa. Tekijät nostavat esille edesmenneitä säveltäjiä esille jättäen katsojan omalle tulkinnalle tilaa ymmärtää musiikin juuria ja yhteiskunnan tapahtumia. Kuva viipyilee kaupunkimaisemissa.

Dokumentin vaikuttavimpia kohtauksia on keikka hurmoshenkisessä uskonnollisessa kokouksesessa, jossa kamera kiertää yksin ja yhdessä huutavien massassa. Ya Mayi rummuttaa puusta katkotuilla oksilla, samalla kun saarnaaja lyö löylyä kakofoniaan. Kinshasassa tulee myös selväksi ero maallisen ja uskonnollisen musiikin suhteen, jakolinja on olemassa.

Elokuva on täynnä vaikuttavia tanssikoreografioita ja lavan täydeltä esiintyjiä nähdään niin harjoituksissa kuin keikoillakin. Uskollisuus omalle johtajalle on tärkeä tekijä, yhteisen orkesterin muodostavat niin soittajat, laulajat kuin tanssijoidenkin armeija.

Dokumenttielokuvan ovat ohjanneet palkittu valokuvaaja Saamy Boloji sekä elokuvantekijä David N. Bernatchez. Kokonaisuudessa nähdään myös otteita edesmenneen dokumentaristi Kiripi Katembo Sikun kädenjäljestä. Tuotannossa yhteistyössä mukana on ollut Festivaali d’Automne à Paris.

Toimi Tytti

Elokuvan nimi: RUMBA RULES, NEW GENEALOGIES
Kieli: lingala, ranska
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Sammy Baloji, David N. Bernatchez
Tuotantomaa: Kongon demokraattinen tasavalta, Kanada
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 107
Ikäraja: S
Kuvaaja: Kiripi Katembo Siku, Sammy Baloji, David N. Bernatchez, Nelson Makengo
Leikkaus: David N. Bernatchez
Äänisuunnittelu: David N. Bernatchez, Dolet Malalu, Serge Makobo
Tuottaja: Rosa Spaliviero, David N. Bernatchez
Tuotantoyhtiö: Paysdenvie, Twenty Nine Studio & Production