DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Revontulten räppäri

Tämän vuoden DocPointin avajaiselokuva, Revontulten räppäri -dokumentti maalaa raikkaan muotokuvan 18-vuotiaan saamelaisen räppärin Mihkku Laitin eli Yungmiqun matkasta kohti unelmiaan – ja samalla nuoresta, joka vielä hapuillen etsii omaa paikkaansa maailmassa. Mihkku on kotoisin Utsjoelta, joka on hänen omien sanojensa mukaan keskellä kaikkea, mutta Helsingistä katsottuna keskellä ei mitään.

Kun Talent Suomi -kilpailuun osallistuminen tempaisee Mihkkun kotiseuduilta isoille lavoille TV-kameroiden eteen, musiikkiura alkaa pikkuhiljaa saada tuulta siipiensä alle. Ohjelmassa Mihkku räppää äidinkielellään pohjoissaameksi ja valitsee esiintymisasukseen itse tuunatun saamenpuvun. Yksi Mihkkun suurimmista haaveista olisi päästä esiintymään kotiseutujen ainoalla oikealla musiikkifestivaalilla, Ijahis Idjassa Inarissa.

Samalla tulevaisuus kuitenkin mietityttää. Seuratako vanhempien jalanjäljissä perinteisten elinkeinojen pariin, vai viekö musiikki mukanaan uudenlaiselle polulle? Tosi-tv-kilpailun tarjoaman jännityksen ohella Mihkku keskittyy parisuhteeseensa tyttöystävä Sanjan kanssa ja mietiskelee opiskelemaan hakemista. Toisaalta hän ei haluaisi jättää perhettään ja muuttaa muualle.

Toiveikas dokumentti seuraa Mihkkun kasvua nuoren elämän suurten valintojen ja lukemattomien mahdollisten polkujen äärellä. Ohjaaja Petteri Saarion ja hänen poikansa Antti Saarion kamera kuvittaa Mihkkun tarinaa upeilla pohjoisilla maisemilla.

Inari Ylinen

Elokuvan ohjaaja Petteri Saario ja päähenkilö Mihkku Laiti vastaavat yleisön kysymyksiin LeffaLive-näytöksessä pe 3.2.

Alkuperäinen nimi: Revontulten räppäri
Kieli: suomi, pohjoissaame
Tekstitys: englanti
Kesto: 75 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Petteri Saario
Tuottaja: Petteri Saario, Tiina Saario
Tuotantoyhtiö: DocArt
Levitysyhtiö: DocArt
Käsikirjoitus: Petteri Saario, Matti Näränen
Leikkaus: Matti Näränen
Kuvaaja: Antti Saario, Petteri Saario
Musiikki: Markku Kanerva, Mihkku Laiti
Äänisuunnittelu: Joonatan Hietanen