DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

REUNITED

Minulla on kova ikävä sinua, äiti. Surullinen lapsi katsoo kännykän kameraan. Ruudun takana, tuhansien kilometrien päässä on äiti, jonka pitäisi olla vieressä selvittämässä, miksei muiden lasten anneta leikkiä pojan kanssa ja miksi häntä ilkutaan syyrialaiseksi. Entistä riipaisevammaksi tilanteen tekee, ettei jälleennäkemisestä ole mitään takeita.

Syyrian sota murskasi Farasin lääkäriperheen hyvän arjen Syyrian Aleppossa ja ajoi perheenjäsenet pakolaisiksi eri mantereille. Isä Muhkles on Kanadassa, äiti Rana Tanskassa ja 11- ja 17-vuotiaat lapset Jad ja Nidal keskenään Turkissa.

Ohjaaja Mira Jargil rakentaa perheen tarinaa arjen pienten hetkien, pätkivien videopuheluiden ja vanhojen kotivideoiden kautta. Jokainen perheenjäsen yrittää omalla tavallaan rakentaa elämäänsä tyhjän päälle, pakolaisena uudessa kulttuurissa. Yhtäkkiä oma ja perheen tulevaisuus riippuvat vieraiden maiden systeemeistä, jotka vaikuttavat hitailta ja koukeroisilta, mutta joiden oikeudenmukaisuuteen on vain pakko luottaa.

Samaan aikaan elämä lipuu päivä päivältä eteenpäin, lapset kasvavat ja tilanne muuttaa jokaista perheenjäsentä ja heidän suhdetta toisiinsa. Ikuiselta tuntuvan odotuksen aikana voi yrittää pitää itsensä kiireisenä, paeta menneisyyden muistoihin tai esittää välinpitämätöntä.

Koskettava dokumenttielokuva herättää paljon kysymyksiä. Miten on mahdollista, että lapset joutuvat selviämään omillaan vieraassa maassa? Mitä itse tekisin vastaavassa tilanteessa? Millaiset traumat tilanne aiheuttaa?

Farasin perhe ei ole yksin. YK:n pakolaisjärjestön mukaan yli 6,6 miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan kotimaastaan vuoden 2011 jälkeen ja yhtä paljon ihmisiä on paennut maan sisällä.

Reunited on aina ajankohtainen puheenvuoro inhimillisyyden puolesta, syrjintää ja ennakkoluuloja vastaan. Farasin perhe ei voinut kuvitella kohtaloaan eikä kukaan toivoisi perheelleen vastaavaa, mutta ikinä ei voi tietää.

Anna-Sofia Joro

Elokuvan nimi: REUNITED
Kieli: englanti, arabia, tanska
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Mira Jargil
Tuotantomaa: Tanska
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 78
Ikäraja: K7
Kuvaaja: Mira Jargil
Käsikirjoitus: Mira Jargil
Leikkaus: Rebekka Lønqvist, Rasmus Stensgaard Madsen
Äänisuunnittelu: Jakob Garfield-Havsteen
Musiikki: Joaquin Garcia, Uno Helmersson
Tuottaja: Kirstine Barfod
Tuotantoyhtiö: Moving Documentary