DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Regina – kuningattaren kehä

Riina on nuori nainen, joka elää showpainille. Kehässä hän muuttuu Regina Rosendahliksi, joka ei tunne armoa patriarkaattia kohtaan. Voiko feministinen ajattelu saada jalansijaa perinteisen miesvaltaisessa lajissa?

Dokumentti seuraa Riinaa otteluissa, harjoituksissa ja käsikirjoituskokouksissa. Riina puolustaa väsymättömästi tasa-arvoa ja taistelee sen puolesta, että mestaruuden voisi jonakin päivänä voittaa nainen. Voittoa ei kuitenkaan ratkaista kehässä, vaan käsikirjoituspöydässä. Mestariksi nouseminen vaatiikin yhteisön hyväksyntää. Tukena Riinalla on samanhenkisiä miehiä ja suvun vahvoja naisia.

Kamera tallentaa kulissien takana niin turhauttavia kuin koskettaviakin hetkiä. Riina sanoo vihaavansa useimpia miehiä, mutta harjoituksissa ja otteluiden jälkeen painijoiden välillä näkyy aitoa huolenpitoa.

Riina on kiehtovan moniulotteinen päähenkilö: samaan aikaan voimakas, vahvatahtoinen, hauras ja haavoittuva. Hän poseeraa paljastavissa esiintymisasuissa, pohtii ylipainoaan ja kamppailee syömishäiriön kanssa. Hän jännittää sosiaalisia tilanteita mutta laukoo pelkäämättömästi näkemyksiään. Painijana hän haluaa rikkoa lasikattoja ja nousta maailmantähdeksi – elokuvan edetessä molemmat tavoitteet alkavat näyttää mahdollisilta.

Laura Manninen

Ohjaaja Panu Suuronen, tuottaja Susanna Lasarov ja päähenkilö Riina Kalm ovat paikalla elokuvansa näytöksessä keskiviikkona 31.1.

Alkuperäinen nimi: Regina – kuningattaren kehä
Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 84 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2024
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Panu Suuronen
Tuottaja: Susanna Lasarov
Tuotantoyhtiö: Mediawan Finland
Levitysyhtiö: Mediawan Finland
Käsikirjoitus: Panu Suuronen
Leikkaus: Timo Peltola
Kuvaaja: Ville Sarvola
Musiikki: Karin Mäkiranta
Äänisuunnittelu: Jukka Nurmela