DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Queendom

Ne kulkevat pitkin Moskovan katuja ventovieraina, yrittävät kävellä liukuportaita väärään suuntaan, ryömivät metrojen lattioilla. Ne huojuvat hujoppeina korkokengissään, eksyneinä mutta määrätietoisina. Niillä on läpimustat silmät, vitivalkea iho ja ilmeettömät kasvot. Alienit ovat saapuneet.

Moskovan kaduilla vaeltelevat toismaailmaiset hahmot ovat todellisuudessa reilun 20-vuotiaan queer-aktivisti Gena Marvinin drag-olentoja, artivismiperformansseja. Oman määrittelyn mukaan hänen kauhistuttavat olentonsa ovat sukupuolen tuolta puolen kumpuvia “entiteettejä”: heijastuksia niistä kauheuksista, joita hän queer-ihmisenä Venäjällä on saanut kokea.

Olentojen julkisten tilojen normeihin sopimaton ulkomuoto kiteyttää sen, millaisia vallankäytön estradeja sukupuolistetut kehot ja tilat ovat: Genaa tuijotetaan, solvataan verbaalisesti ja häneen kohdistetaan fyysistä väkivaltaa. Peräänantamattoman Genan olennot kuoriutuvat kuitenkin kerta toisensa jälkeen Moskovan kaduille olemaan näkyvissä ja ottamaan iskuja vastaan – olemaan olemassa.

Kohta kaksi vuotta sitten alkaneen Venäjän hyökkäyssodan myötä tiukentuneessa ilmapiirissä LGBTQ+-ihmisten olemassaolon kieltämisestä tuli valtion virallinen totuus. Yleinen väkivaltainen suhtautuminen valui aina valtiolliselle ja lainsäädännölliselle tasolle saakka. Queendom muistuttaa, että marginaaleihin työnnettyjen ihmisten todellisuus itärajan tuolla puolen on hyytävä – ja meidän on huudettava vaiennettujen puolesta barrikadeilla, kun voimme.

Aleksi Julkunen

Sisältövaroitus: homofobia

Ohjaaja Agniia Galdanova on valitettavasti joutunut perumaan vierailunsa festivaalilla lentolakon vuoksi.

Kieli: venäjä
Tekstitys: englanti
Kesto: 98 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Ranska

Ohjaaja: Agniia Galdanova
Tuottaja: Agniia Galdanova, Arnaud Borges, David France, James Costa
Tuotantoyhtiö: Doc Society
Levitysyhtiö: Dogwoof
Leikkaus: Anna Zalevskaya
Kuvaaja: Ruslan Fedotov, Anna Zalevskaya
Musiikki: Toke Brorson Odin, Damien Vandesande
Äänisuunnittelu: Ruslan Khuseyn