DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Praying for Armageddon

Valtion ja uskonnon erottaminen on ollut länsimaisissa demokratioissa itsestäänselvyys. Yhdysvalloissa suunta näyttäisi kuitenkin olevan päinvastainen. Maan geopoliittisen linjan tuntien ei tule yllätyksenä, että peliä pelataan myös kaukana kotoa.

Dokumentin sisältöön kuljetaan politiikan toimittaja Lee Fangin kanssa Washingtonin vallan käytäviä pitkin. Fundamentalistikristityt ovat kiivenneet itse senaattoreiksi ja kongressiedustajiksi tai päässeet kuiskimaan neuvonantajina maailmanlopun sanomaa suoraan presidentin korvaan. Raamattukaan ei ole mikään kiva altruistin aforismikirja, vaan sisältää ”Basic Information Before Leaving Earth (BIBLE)”. Tosiuskovaiset Jeesus johdattaa kanssaan toisen tulemisensa myötä sotaan, kunhan ensin on varmistettu, että Israel voittaa oman maanpäällisen sotansa mahdollisimman verisesti amerikkalaisvalmisteisilla tappovälineillä.

Kuulostaa pähkähullulta ja vaaralliselta, mutta Yhdysvalloilla on edelleen vahva taipumus nähdä itsensä ”maailmanpoliisina”. 10 000 kilometrin päähän on helppo syöttää aseita ja sotilaita alueelle, jossa käytävä sota ei mitenkään häiritse oman valtion rajoja.

Laajasta henkilögalleriasta ja pitkistä maantieteellisistä hypyistä huolimatta elokuvan tempo on selkeä. Siinä käytetty arkistomateriaali tukee nähtyä ja sanottua, ja piipahdus vähän erilaisen turistikierroksen kyydissä Jerusalemissa taustoittaa täysimittaiseksi sodaksi leimahtanutta Israelin Gaza-politiikkaa.

Johanna Siik

Kieli: englanti, heprea, arabia
Tekstitys: englanti
Kesto: 97 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Norja, Ruotsi, Saksa, Suomi

Ohjaaja: Tonje Hessen Schei, Michael Rowley
Tuottaja: Christian Aune Falch, Torstein Parelius, Ingrid Aune Falch
Tuotantoyhtiö: Upnorth Film
Levitysyhtiö: DR Sales
Leikkaus: Torkel Gjørv, Matti Näränen
Kuvaaja: Michael Rowley
Musiikki: Lukas Berkemar, Uno Helmersson
Äänisuunnittelu: Sølve Huse-Amundsen