DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Pray for Our Sinners

”Navanin kaupungissa asui mahtavia ihmisiä, mutta siellä tapahtui kammottavia asioita.” Näin kertoo lääkäri Mary Randles, joka piti vastaanottoa edesmenneen miehensä Patrickin kanssa irlantilaisessa pikkukaupungissa 1960-luvulta alkaen.

Irlanti oli itsenäistynyt vasta muutamaa vuosikymmentä aikaisemmin. Entinen isäntämaa Englanti jätti jälkeensä köyhyyden ja valtatyhjiön. Katolinen kirkko otti vallan ja piti maan asukkaita tiukassa otteessaan vuosikymmeniä.

Navanin kaupungin ja koko Irlannin tarina kerrotaan Maryn ja hänen miehensä entisten asiakkaiden kautta. Norman oli 9-vuotias koululainen, joka haaveili insinöörin ammatista. Haaveet kaatuivat, kun opettaja löi häntä kumiletkulla kasvoihin, koska poika kirjoitti vasemmalla kädellä. Betty ja Ethna olivat nuoria naisia, jotka tulivat raskaaksi. Heitä odotti katolisen kirkon ylläpitämä laitos, jonne naimattomat naiset lähetettiin synnyttämään.

Sinéad O’Shean dokumentti kertoo Randlesin lääkäripariskunnasta, joka auttoi kirkon väkivaltakoneiston uhreja ja uskalsi asettautua kirkkoa vastaan aikana, jolloin kukaan ei uskonut sen olevan mahdollista. Vasta viime vuosina Irlannissa on alettu tutkia ja raportoida kirkon systemaattisen väkivallan uhreista. Saavatko he viimein oikeutta?

Riikka Kaartinen

Ohjaaja Sinéad O’Shea on paikalla elokuvansa Pray for Our Sinners näytöksessä ke 31.1.

Kieli: englanti
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 81 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Irlanti

Ohjaaja: Sinéad O'Shea
Tuottaja: Maya Derrington, Sinéad O'Shea
Tuotantoyhtiö: Break Out Pictures
Levitysyhtiö: Dogwoof
Leikkaus: Enda O'Dowd
Kuvaaja: Andrew Cummins, Brian Moore, Michael Lavelle, Enda O’Dowd
Musiikki: John McCallion
Äänisuunnittelu: Mark Henry