DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Play Dead!

Matthew on sairastanut lapsesta asti diabetesta. Hänellä sairaus on hallinnassa, mutta silti häntä kalvaa pelko: kuinka kauan perheenisällä on jäljellä terveitä vuosia? Matthew’n setä Harvey menetti jalkansa ja lopulta koko terveytensä sairaudelle, ja Matthew pelkää Harveyta katsoessaan näkevänsä omaan tulevaisuuteensa.

Play Dead! on palkitun kanadalaisohjaaja Matthew Lancitin kolmas pitkä dokumenttielokuva. Useamman vuoden aikana kuvattu päiväkirjamainen teos seuraa Lancitin, hänen vaimonsa ja kasvavien pikkulastensa elämää pariisilaisessa kodissa. Lancit käsittelee omaa potentiaalista rapistumistaan erilaisin roolileikein.

Hän maskeeraa itsensä muun muassa vampyyriksi, zombiksi ja yksijalkaiseksi merirosvoksi. Dokumentin erikoistehosteet ja maskeeraukset on toteutettu taidokkaasti, ajoittain inhorealistisen uskottavasti. Suonissa juokseva veri ja lähikuvassa pumppaava sydän ovat vain muutamia kuvia, jotka lainaavat kauhuelokuvien body horror -kuvastosta ja tuovat dokumentin aiheen kehon sisällä tuhojaan tekevästä hiljaisesta sairaudesta aidontuntuisesti iholle.

Vaimo ja lapset osallistuvat isänsä leikkeihin, vaikka kuoleman läsnäolo luokin ajoittain synkän auran yhteisten hetkien ylle. Lopputuloksena on paljas omakuva, joka on paikoin häiritsevä, paikoin kieli poskessa tehdyn oloinen ja humoristinen teos.

Ida Kumpulainen

Sisältövaroitus: veri

Matthew Lancit on paikalla elokuvansa Play Dead! näytöksessä pe 2.2.

Alkuperäinen nimi: Fais le mort!
Kieli: englanti, ranska
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 80 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Ranska, Portugali

Ohjaaja: Matthew Lancit
Tuottaja: Simon P. R. Bewick
Tuotantoyhtiö: Quilombo Films
Käsikirjoitus: Matthew Lancit
Leikkaus: Ariane Mellet, Matthew Lancit
Kuvaaja: Matthew Lancit, Armel Hostiou
Musiikki: Etienne Nicolas
Äänisuunnittelu: Jan Vysocky