DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Pianoforte

Varsovassa järjestettävään Kansainväliseen Frédéric Chopin -pianokilpailuun ei tulla ensisijaisesti tavoittelemaan rahapalkintoja, vaan siellä tehdään tulevaisuuden tähtiä. Viiden vuoden välein järjestettävät ”pianonsoiton olympialaiset” houkuttelevat voitonnälkäisiä nuoria ympäri maailmaa 21 päivää kestävään maratonkilpailuun. Sundancen elokuvafestivaalillakin kilpaillut Pianoforte kuvaa urheiluelokuvan ottein äärimmäistä henkistä kestävyyttä vaativia kisoja.

Ohjaaja Jakub Piatek on kiinnostunut erityisesti hetkistä ennen ja jälkeen esityksen sekä kilpailijoiden kasvoilta paistavasta tunnemyrskystä. Matkaan tarttuu myös hetkiä, jolloin liki himmenevä liekki roihahtaa täyteen leimuun, kun kilpailija löytää uudelleen rakkautensa musiikkiin, joka harjoittelun lomassa on muuttunut rutiiniksi. Chopinin musiikki ei ole ainoastaan teknisesti vaativaa, vaan se myös edellyttää kurinalaista elämää viettäneitä nuoria ammentamaan tulkintaansa syviä tunteita, jollaisia he eivät ole elämässään ehkä kohdanneet.

Tämän tason kilpailuissa ei tehdä virheitä. Paineet onnistumiseen ovat suuret, ja voiton ratkaisee se, miten nuoret pystyvät käsittelemään kilpailun mukanaan tuomaa stressiä. Kynnys lavalle nousuun voi kasvaa mahdottomaksi, ja epävarmuus soluttautuu varmojenkin suorittajien soittoon. ”Voittaja voi saman tien laittaa voittorahansa terapiaan ”, tiivistää kisojen äärimmäisen hermopaineen italialainen kilpailija Leonora Armellini.

Emilia Koivumäki

Kieli: puola, englanti, italia, kiina, slovenia, venäjä
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 89 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Puola, Saksa

Ohjaaja: Jakub Piatek
Tuottaja: Maciej Kubicki
Tuotantoyhtiö: Telemark
Levitysyhtiö: KFF Sales & Promotion
Käsikirjoitus: Jakub Piatek
Leikkaus: Ula Klimek-Piatek
Kuvaaja: Filip Drozdz
Musiikki: Teoniki Rozynek
Äänisuunnittelu: Anna Rok, MichaI Fojcik, Joanna Popowicz