DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Périphérique Nord & True Bug

True Bug
Tuisku Lehto, Suomi 2022
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti

Mitä yhteistä on ihmisellä ja hyönteisellä? 

Hyönteisintoilijat nappaavat ötököitä haaviinsa harvinaisista yksilöistä haaveillen. Ihmishahmo omaksuu ruohikossa hyönteismäisen liikekielen. Ötökät vaeltavat pienoiskaupungissa kuin ihmisen kokoisina. Leikkisä dokumentti ihmisyydestä ja ötökkyydestä kääntää osat päälaelleen ja hämärtää lajirajat.

Inari Ylinen 

Périphérique Nord
”Jokaisella kansalla on oma erityinen taitonsa, ja portugalilaisilla se on autojen tuunaaminen.” Näin tokaisee yksi ohjaaja Paulo Carneiron haastattelemista Sveitsissä asuvista portugalilaisista siirtolaismiehistä Périphérique Nordin alussa. Nämä yksinäiset miehet puhuvat aluksi suurimmasta rakkaudestaan, autoista. Niiden kauniista muotoilusta ja jarrupalojen äänestä. Auton huollosta ja hoivaamisesta, maksiminopeuden saavuttamisesta. Autoharrastus saattaa näyttäytyä pinnallisena materialismina, mutta vähitellen kiillotettujen konepeltien alta aukeaa vilaus miesten sydänten mekaniikkaa.

Carneiron haastattelemat portugalilaiset ovat taloudellisen ahdingon seurauksena päätyneet jättämään perheensä ja kotimaansa ja muuttaneet töiden perässä Sveitsiin. Heitä sitoo yhteen autoharrastuksen kautta syntynyt portugalilaissiirtolaisten yhteisö, jonka kautta yhteys kotimaahan säilyy. Autot toimivat miehille sekä itseilmaisun välineinä että statussymboleina. Niiden kautta puretaan omaa pahaa oloa, joka linkittyy maasta muuttamisen aiheuttamaan identiteettikriisiin. Miehet eivät ole kotonaan Sveitsissä, ja kotimaassaankin he ovat muuttuneet vieraiksi, ”rikkaiksi sveitsiläisiksi”. Ainoastaan auton rattiin hyppääminen tarjoaa pakopaikan limbossa.

Jimi Rosling

Périphérique Nord -ohjaaja Paulo Carneiro on paikalla näytöksessä pe 3.2.

Kieli: portugali, ranska
Tekstitys: englanti
Kesto: 89 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Portugali, Uruguay, Sveitsi

Ohjaaja: Paulo Carneiro
Tuottaja: Paulo Carneiro, Pedro Canavilhas, Alex Piperno, Delphine Jeanneret
Tuotantoyhtiö: Bam Bam Cinema, Vento Forte, La Pobladora Cine, HEAD Genève
Levitysyhtiö: Portugal Film
Käsikirjoitus: Paulo Carneiro
Leikkaus: Paulo Carneiro, Luciano Scherer, André V. Almeida, Alex Piperno
Kuvaaja: Laura Morales
Musiikki: Diego Placeres
Äänisuunnittelu: Ricardo Leal, Joana Niza Braga