DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Passu + Hovering over Us

Hovering over Us
ohj. Hanna Kaihlanen, Suomi 2023
Hyttynen on kaikille tuttu kesän riesa, potentiaalisesti tappavia tauteja levittävä ötökkä, mutta samalla harmillisen elintärkeä osa luonnon kiertokulkua. Hanna Kaihlasen dokumentin ja fiktion rajamailla kulkevassa lyhytelokuvassa kesäisiä lapsuuden luontomuistoja peilataan nykyteknologian keinoihin, joilla eri hyttyslajien vaaroja pyritään rajoittamaan romahduttamatta samalla ekosysteemiä.

Liina Härkönen

Passu
Jussi Lehtomäen ja Mete Sasioglun elokuva tekee raikkaan katsauksen rodullistetun nuoren aktivistin todellisuuteen Suomessa. Dokumentin alkaessa sen päähenkilö, Pazilaiti Simayijiang eli Passu, on vain 18-vuotias. Silti hän on ehtinyt mukaan jo moneen: hän on aktivisti, podcast-juontaja, lukiolainen ja Feministisen puolueen varapuheenjohtaja sekä yksi puolueen perustajista.

Passu on myös uiguuri. Kiinan sortotoimien vuoksi perhe ei ole päässyt vierailemaan maassa vuosikausiin, ja huoli isovanhemmista ja muista läheisistä painaa joka kerta, kun maasta kuuluu uutisia uiguurien tilanteesta. ”Uiguuriasioista musta tuntuu, että mä en pysty nukkuun jos en tee tätä aktivismia, koska kukaan muu ei tee sitä”, Passu kuvailee.

Dokumentti tavoittaa nuoren ihmisen maailman sen kaikkine ulottuvuuksineen hyödyntäen muun muassa runsaasti videomateriaalia Passun somekanavista. Vaikuttaminen kiinnostaa, mutta kouluunkin pitäisi. Eduskuntavaaliehdokkuus siintää jo lähitulevaisuudessa. Päivät Passu pänttää kuitenkin oikeustieteellisen pääsykokeisiin, illat hän viilettää ympäri kaupunkia. Pian alkaa tuntua, että lautasella on ehkä liikaa. Mitä merkitsee nuorelle ihmiselle rakentaa oma identiteetti politiikan ja aktivismin ympärille?

Inari Ylinen

Ohjaajat Jussi Lehtimäki ja Mete Sasioglu vierailevat elokuvansa näytöksessä perjantaina 2.2.

Huom! Passu-elokuva löytyy DocPointin ohjelmavihosta vanhalla nimellään Ihon alle.

Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 72 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2024
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Jussi Lehtimäki, Mete Sasioglu
Tuottaja: Mete Sasioglu
Tuotantoyhtiö: Sons of Lumière
Levitysyhtiö: Raina Films
Leikkaus: Sandra Itäinen
Kuvaaja: Hannu Käki
Äänisuunnittelu: Jyri Pirinen