DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

ONCE UPON A TIME IN VENEZUELA

Olipa kerran pieni kylä nimeltä Congo Mirador. Kylä sijaitsi veden äärellä – tai oikeastaan veden päällä, kukin talo tolppajaloillaan. Tuo vesi oli Karibianmereen kytkeytyvä ikivanha Maracaibojärvi. Venezuelan valtakunnalle Maracaibo oli kullanarvoinen, sillä sen öljykentiltä pumpattiin maan varallisuus. Veneillä liikkuville Congo Miradorin asukkaille järvi oli koti ja elinkeino. Mutta ilmassa välkkyivät myrskyn merkit ja kyse oli muustakin kuin alueen kuuluisista salamaesiintymistä. Elinolot olivat muuttumassa mahdottomiksi.

Poliittisessa retoriikassa puhutaan ”Venezuelan tiestä”. Once Upon a Time in Venezuela -dokumenttielokuvassa tuo tie on vesiväylä, josta veneet eivät enää pääse läpi. Congo Mirador uppoaa, kuvainnollisesti ja konkreettisesti. Sedimentaatio nostaa veden pintaa ja ympäristö rehevöityy vauhdilla. Koko maata riivaavat korruptio, huono hallinto ja kasvava puute kaikesta ulottuvat myös syrjäiseen pikkukylään. Onkin selvää, että Anabel Rodríguez Ríosin useiden vuosien ajan työstämä seurantadokumentti on ennen kaikkea metafora: Congo Mirador on Venezuela pienoiskoossa.

Elokuvan ote on kuitenkin tarkkaileva ja hienovarainen, ja katsojalle jätetään tilaa tehdä omat johtopäätöksensä. Päähenkilöiksi nousevat kaksi voimakastahtoista naista poliittisesti vastakkaisilta puolilta. Kylän mahtinainen Tamara idolisoi edesmennyttä sosialistipresidenttiä Hugo Chávezia ja pyrkii pitämään yhteisön asukkaat vallanpitäjien puolella. Keinoiksi käyvät ainakin sulava suostuttelu ja pienimuotoinen lahjonta. Opettaja Natalie on niin ikään avoin näkemyksistään, vaikka on opposition kannattajana jatkuvasti Tamaran ja paikallisen kouluviranomaisen silmätikkuna.

Kuvaamastaan lohduttomasta tilanteesta huolimatta festivaalihitiksi noussut Once Upon a Time in Venezuela on myös kaunis elokuva. Se on kunnianosoitus kaikille congomiradorilaisille ja venezuelalaisille, jotka ovat joutuneet lähtemään. En unohda sinua koskaan, ja toivon näkeväni sinut vielä, lausuu vanha trubaduuri.

Suvi Heino

Elokuvan nimi: ONCE UPON A TIME IN VENEZUELA
Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Anabel Rodríguez Ríos
Tuotantomaa: Venezuela, Iso-Britannia, Brasilia, Itävalta
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 99
Ikäraja: K7
Kuvaaja: John Márquez
Käsikirjoitus: Anabel Rodríguez Ríos
Leikkaus: Sepp R. Brudermann
Musiikki: Nascuy Linares
Tuottaja: Sepp R. Brudermann
Tuotantoyhtiö: Sancocho Publico, SpiralEye, Golden Girls, Pacto, Tres Cinematografía
Alkuperäinen nimi: Erase Una Vez A Venezuela