DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Ó Bhéal

Monella hiphopin suurkuluttajallakin saattaa olla musiikillisessa sivistyksessään gaelilaisen räpin mentävä aukko. Sitä paikkaa Ciara Nic Chormaicin ohjaama dokumentti Ó Bhéal, joka esittelee irlantilaista räppiä neljän artistin kautta. Vaikka Strange Boy, Fehdah, Mory ja Oisín Mac ovatkin tyyleiltään hyvin erilaisia musiikintekijöitä, yhdistää heitä käryävä rakkaus iirin kieleen ja sen eri murteisiin. Ellei kukaan käytä pientä kieltä, se kuihtuu kokonaan pois, eikä siitä ole enää paluuta takaisin.

Musiikissa folklore, muinaisrunous ja sean-nós-lauluperinne yhdistyvät räpin uhoon ja moderniin teknologiaan. Dokumentti seuraa artistien työskentelyä studiossa ja esiintymistä keikkalavoilla, mutta kuuntelee myös, miksi he haluavat tehdä musiikkia juuri äidinkielellään. Toisille syyt ovat poliittisia, toisille ehkä enemmän henkilökohtaisia. Lopputuloksena kuitenkin on uniikin kuuloinen fuusio amerikkalaista hiphop-kulttuuria ja vanhaa irlantilaista kansanmusiikkia.

Elokuva on tiivis kurkistus pieneltä vaikuttavaan skeneen tiettynä lyhyenä hetkenä, mutta se toimii silti – tai juuri sen ansiosta – oivallisena perehdyttäjänä alakulttuuriin, josta dokumentin nähtyään haluaa tietää lisää.

Marko Ylitalo

Tuottaja Jennifer Healy on paikalla elokuvansa Ó Bhéal näytöksessä ke 31.1.

Alkuperäinen nimi: Ó Bhéal
Kieli: iiri, englanti
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 68 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Irlanti

Ohjaaja: Ciara Nic Chormaic
Tuottaja: Jennifer Healy
Tuotantoyhtiö: Mind the Gap Films
Levitysyhtiö: Mind the Gap Films
Leikkaus: Genevieve Jordan
Kuvaaja: Colm Hogan