DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Notes from Sheepland

Cara Holmesin dokumentissa Notes from Sheepland taiteilija Orla Barry näyttää, miten sovitetaan yhteen nykytaiteilijan ja lammaspaimenen ammatit. Vuosia Brysselin taidemaailmassa vaikuttanut Barry on joutunut palaamaan kotiseudulleen Irlantiin, ja koska jostain täytyy saada elanto, hän on alkanut kasvattaa lampaita. 

Dokumentissa seurataan Barrya tilan töissä: pelloilla, lampolassa ja maatalousmarkkinoilla. Turkoosikiviset sormukset välähtelevät, kun taiteilija ruokkii laumaansa. Lammastilan todellisuutta ei sen kummemmin kaunistella. Vaikka Barry kokee syvää yhteyttä lampaisiinsa, ovat ne myös karjaa, jonka ominaisuuksia arvioidaan ja jota myydään ja ostetaan. 

Visuaalisesti elokuvaa hallitsee maatilan karunkaunis luonto. Harkitusti sommiteltuja kuvia säestävät unenomainen äänimaailma sekä Barryn pohdinnat työn ja taiteen välisestä suhteesta. Barrylle lampaiden kasvatus tarjoaa paitsi toimeentulon, myös materiaalia runoihin, installaatioihin ja videoteoksiin. Taiteilijalle myös lammaspaimenen ammatissa on jotain performatiivista, esityksenomaista. 

Hypnoottinen elokuva tuo esiin yhteyksiä ja ristiriitoja taidemaailman, pientilan arjen sekä tekstiili- ja lihateollisuuden välillä. Lammasfarmilta avautuu näkymä materiaalisista lähtökohdistaan vieraantuneen elämäntavan kestämättömyyteen. Yhteys maahan ja mutaan on kuitenkin mahdollista palauttaa, elokuva tuntuu vihjaavan – eikä sen tarvitse tarkoittaa taiteesta tai kauneudesta luopumista.

Maija Karakoski

Ohjaaja Cara Holmes on paikalla elokuvansa Notes from Sheepland näytöksessä to 1.2.

Kieli: englanti
Tekstitys: Ei tekstitystä
Kesto: 71 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Irlanti

Ohjaaja: Cara Holmes
Tuottaja: Nuala Cunningham, Aideen O'Sullivan, Cara Holmes
Tuotantoyhtiö: Cara Holmes
Käsikirjoitus: Orla Barry
Leikkaus: Mick Mahon, Cara Holmes
Kuvaaja: Luca Truffarelli
Musiikki: Verity Susman, Matthew Simms
Äänisuunnittelu: Killian FitzGerald