DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

North Circular

North Circular on tie Dublinissa. Se rakennettiin vuonna 1763 kaupungin pohjoisrajaksi ja jakaa edelleen keskustan ja lähiöt. Tie kulkee Phoenix Parkista North Walliin ja Dublinin satamaan. Kauniisti kuvattu dokumentti North Circular kulkee tietä lännestä itään. Matkalla tapaamme kaupungin asukkaita ja pohdimme erilaisia heitä koskettavia kysymyksiä.

Yksi dokumentin tapahtumapaikoista on Dublinin kansanmusiikkiskenen keskus Cobblestone Pub. Musiikki onkin elokuvassa keskeisessä osassa. Näemme intiimejä live-esiintymisiä paikallisilta artisteilta kuten John Francis Flynn, Séan Ó Túama, Eoghan O’Ceannabháin, Ian Lynch ja Gemma Dunleavy.

Elokuvan käsittelemiä teemoja ovat muun muassa nationalismi, mielenterveys, naisten oikeudet ja gentrifikaatio. Näistä viimeinen on koitua myös Cobblestone Pubin kohtaloksi, sillä sen paikalle ollaan rakentamassa hotellia. Tunteikas protestikampanja pyrkii pelastamaan kaupunkilaisille tärkeän maamerkin.

Yhdessä elokuvan vaikuttavimmista kohtauksista talonvaltaaja kertoo rakennuksen aiemman asukkaan traagisesta kohtalosta ja siitä, miten menneiden muisto elää edelleen. Aiempien asukkaiden kaupunkiin jättämät jäljet ovat elokuvassa toistuva teema, joka nousee esiin mitä erilaisimmissa paikoissa puistosta vankilaan.

Juhana Pettersson

Alkuperäinen nimi: North Circular
Kieli: englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 85 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Irlanti

Ohjaaja: Luke McManus
Tuottaja: Luke McManus, Elaine Gallagher
Tuotantoyhtiö: Madhouse Films
Levitysyhtiö: Lightdox
Käsikirjoitus: Luke McManus
Leikkaus: John Murphy
Kuvaaja: Patrick Jordan, Richard Kendrick, Evan Barry, Jamie Goldrick, Luke McManus
Äänisuunnittelu: Ross Carew, Gregory Dunn, Tony Crosse, Hugh Fox, Dave Harris