DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

NO KINGS

Lucimara on peloton huimapää. Tyttö kiipeilee puissa ja tyrskyjen ympäröimillä rantakivillä sekä tekee itse kalastusaseita koukuista, teristä ja bambusta. Brasilian rannikolla elävä lapsi kuuluu caiçara-kansaan ja on No Kings -elokuvan valovoimaisin hahmo.

Caiçarat ovat Itä-Brasiliassa eläviä ihmisiä, jotka periytyvät paikallisista alkuperäiskansoista sekä eurooppalaisista ja afrikkalaisista tulijoista. Kun ohjaaja Emilia Mello kysyy paikallisilta, mitä tarkoittaa olla caiçara, alati lempeä kalastaja Ismail vitsailee vastaukseksi: ”Odota hetki, googlaan sen.”

Dokumenttielokuva sijoittuu pieneen kylään, jota ympäröi toiselta puolelta Atlantti ja toiselta sademetsä. Arki koostuu kalastuksesta ja maan viljelemisestä, rannalla lojumisesta, runojen lukemisesta ja ruoanlaitosta. T-paidoissa lukee länsimaisia brändinimiä ja lapsen 6-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan krääsäpaljoudella.

No Kings ei ole yksioikoinen eikä kirkasotsainen kuvaus alkuperäiskansojen jälkeläisistä. Osa ihmisistä suree sitä, että syntyy ja kuolee samassa paikassa. Osa taas on joutunut siirtymään mailtaan hallituksen pakkotoimien takia: Brasilian laki ei tunnista caiçaroiden oikeutta maahansa.

Mello tarkentaa kuitenkin yksilöihin. Katse ei ole pelkästään yksisuuntainen, sillä Lucimara haastaa ohjaajaa osallistumaan. ”Olen miljoona kertaa sinua vahvempi”, tyttö sanoo Mellolle, joka on siihen asti pysynyt hiljaisena tarkkailijana. Ohjaaja pystyy vastustamaan lapsen karismaa yhtä vähän kuin katsoja. Pian Mello jo keskustelee Lucimaran kanssa kameran takaa.

Brasilialainen Mello on opiskellut Latinalaisen Amerikan tutkimusta Columbian yliopistossa ja elokuvaa Kaliforniassa. Etäisyys ohjaajan ja kohteiden välillä saattaa alkuun vaikuttaa isolta, mutta Lucimaran ansiosta se kapenee. Samalla antropologinen antaa tilaa poeettiselle.

Kaisu Tervonen

Elokuvan nimi: NO KINGS
Kieli: portugali
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Emilia Mello
Tuotantomaa: Brasilia, USA, Italia
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 84
Ikäraja: S
Kuvaaja: Emilia Mello
Leikkaus: Marie Hélène Dozo
Tuottaja: Emilia Mello, Roberto Minervini, Denise Ping Lee
Tuotantoyhtiö: Encyclopedia of Imaginary Places, Pulpa Film