DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

NINOSCA

Ruotsalainen dokumenttiohjaaja Peter Torbiörnsson seurasi Nicaraguassa käytävää sissisotaa paikan päällä 1980-luvun alussa. Sisällissota oli jakanut kansan kahtia contriin ja sandinisteihin niin, että samassa kylässä saattoi olla molempien kannattajia. Tilanne oli tulenarka.

Erään nuoren contrasotilaan tavattuaan Torbiörnsson hakeutuu tämän surmaaman miehen perheen puheille. Kaatunut sandinistinuorukainen on 12-vuotiaan Ninoscan isoveli, tappaja taas naapuriperheen poika.

Ninoscan isä elätti perheensä kahvinviljelyllä, kunnes contrat miinoittivat viljelysmaat. Sodan repimää arkea leimaa köyhyys ja vaihtoehtojen puute. Ninoscan vanhemmat toivovat tytölle jotain parempaa, koulutuksen ja menestystä, mutta hän valitsee perinteisen tien mennessään naimisiin sodasta selvinneen Tinoscon kanssa vain 17-vuotiaana.

Torbiörnsson kuvaa läheltä Ninoscan rakastumista ja toiveikasta nuoruutta. Kasvava perhe elää vaatimattomissa oloissa, ja vaikka Ninosca vaikuttaa avoimelta, paljastuvat rumat perhesalaisuudet vasta vuosien jälkeen.

Avioliitto ei vapauta Ninoscaa kuten hän on toivonut, ja lopulta hän päätyy rajuun ratkaisuun. Bilbaossa, Espanjassa hänestä tulee yksi paperittomista orjatyöläisistä. Vuosikaudet hän paiskii töitä ilman sosiaaliturvaa tai perhettä tähtäimessään unelma: oma kahvitila Nicaraguan vuoristossa.

Elokuva on ajan ja tilan taidetta. Samalla elokuvan suhde aikaan on moninainen. Se voi hidastaa aikaa, venyttää sitä, mutta myös kuljettaa äkkiä vuosikymmenten yli ja kuvata pitkiä kehityskaaria. Tapa, jolla Torbiörnssonin dokumentti vangitsee aikaa, osuu elokuvataiteen ytimeen. Dokumenttielokuva näyttää yhden ihmiselämän rajat, sen painon ja kauneuden.

Ninoscan vaiheet avaavat näkymiä myös laajemmalle: Nicaraguan levottomaan historiaan ja nykytilanteeseen, mutta yhtä lailla globalisaation todellisuuteen. Haave uudesta alusta kotimaassa vaatii valtavia uhrauksia ja loputonta kärsivällisyyttä. Ninoscan elämä on sankaritarina sanan viiltävimmässä merkityksessä.

Niina Holm

Elokuvan nimi: NINOSCA
Kieli: espanja, ruotsi
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Peter Torbiörnsson
Tuotantomaa: Ruotsi
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 108
Ikäraja: K7
Kuvaaja: Göran Gester
Käsikirjoitus: Peter Torbiörnsson
Leikkaus: Göran Gester
Musiikki: Jon Rekdahl
Tuottaja: Stina Gadell
Tuotantoyhtiö: Mantaray Films