DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

NEWTOPIA

Länsimaisessa yhteiskunnassa olemme niin tottuneita moderniin elämäntapaamme, sähkön saatavuuteen ja rahan kuluttamiseen, että viidakossa eläminen ilman tällaisia ylellisyyksiä kuulostaa suorastaan sadulta. Näin norjalainen ohjaaja Audun Amundsen kuvailee vaikutelmaansa Indonesian Mentawai-saarilla asuvan shamaani Aman Paksan elämästä, kohdattuaan tämän matkoillaan vuonna 2004. Neljän vuoden jälkeen Amundsen päättää palata tekemään elokuvan Aman Paksasta ja hänen ikivanhasta kulttuuristaan, mutta saakin huomata, että nykyaikainen elämäntyyli on saavuttamassa jopa viidakon.

Aman Paksa ja hänen klaaninsa ovat alkaneet käyttää muovisia työkaluja ja vaihtaa tavaroita rahaan voidakseen hankkia moottorin, joka tekisi veneilystä kannattavampaa. Heille se tuntuu kehitykseltä kohti parempaa ja mukavampaa elämää, mutta Amundsenille hänen satunsa näyttää hävinneen kuin tuhka tuuleen. Dokumentoitavaksi on jäänyt vain modernin yhteiskunnan vaikutus, jota hän on viidakkoon yrittänyt paeta.

15 vuoden aikana kuvattu Newtopia on häiritsevämpi elokuva alkuperäiskansojen kulttuureista, kuin mihin olemme tottuneet. Amundsen on hyvin sitoutunut elokuvaansa ja hänen suhteensa Aman Paksaan on vilpitön. Heidän ystävyytensä tuo elokuvaan hauskuutta ja rehellisyyttä. Omistautunut dokumentti luottaa yhteyksiin ihmisten välillä ja antaa niiden kautta kokea konkreettisesti modernisaation vaikutuksen, jonka usein saatamme ottaa itsestäänselvyytenä.

Roos Hekkens (kääntänyt Inari Ylinen)

Elokuvan nimi: NEWTOPIA
Kieli: englanti, indonesia
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Audun Amundsen
Tuotantomaa: Norja
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 89
Ikäraja: S
Kuvaaja: Audun Amundsen
Käsikirjoitus: Audun Amundsen
Leikkaus: Anders Teigen
Musiikki: Jørgen Meyer
Tuottaja: Christian Falch, Torstein Parelius
Tuotantoyhtiö: UpNorth Film