DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Neurotyypit

Ala-asteikäinen Aida tutkii kiviä, nauttii oppimisesta ja on kielellisesti lahjakas, nokkela sekä päämäärätietoinen. Aidalla on myös erilaiset aivot kuin ihmisillä yleensä: hän on autismin kirjolla. Kotona hän saa olla oma itsensä, mutta muualla toimiminen on vaikeampaa. Neurotyypillisten maailma on sokkeloinen, epäselvä ja pelottavakin, kun omia aivoja ei ole viritetty sitä mukailemaan. Erityisesti koulun Aida kokee kuormittavana.

Onko reilua, että toiset joutuvat kohtaamaan haasteita erilaisuutensa vuoksi? Oikeudenmukainen Aida tunnistaa ongelmat omassa arjessaan ja tietää, ettei ole ainoa, jonka neurotyyppiä ei tueta tarvittavalla tavalla. Greta Thunbergin inspiroimana hän haluaa muuttaa sen, mitä autismi- ja neurokirjolla olevista ajatellaan.

Aidan rohkeus ja päättäväisyys hohkaavat valkokankaalla lohdullista voimaa, vaikka tie on paikoin hankala niin hänelle itselleen kuin omaishoitajana toimivalle äidillekin. Perheen tiimihenki on kuitenkin järkkymätön. Kannanotoista ja mielenosoituksista toiminta kasvaa, kun mukaan tulee myös muita kirjolla olevia nuoria. Jaetut kokemukset kiteyttävät aktivismin tärkeyden, ja yhdessä maailmaa on helpompi muuttaa.

Maija Hirvosen elokuvan päätähden kirkas omaäänisyys muistuttaa, etteivät yksinkertaistukset tai stereotypiat riitä. On aika kuunnella Aidaa: myös meidän neurokirjolla pitää saada olla juuri sellaisia kuin olemme, erilaisine aivoinemme, haasteinemme ja vahvuuksinemme.

Mimosa Ahderinne

Elokuvasta on tarjolla suomenkielinen kuvailutulkkaus MovieReading-applikaatiossa.

Ohjaaja Maija Hirvonen on paikalla elokuvansa näytöksessä tiistaina 30.1.

Alkuperäinen nimi: Neurotyypit
Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 76 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2024
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Maija Hirvonen
Tuottaja: Juha Löppönen
Tuotantoyhtiö: Mouka Filmi
Käsikirjoitus: Maija Hirvonen
Leikkaus: Sabina Köteleki
Kuvaaja: Anna Antsalo, Marita Hällfors
Musiikki: Salla Luhtala
Äänisuunnittelu: Tuomas Klaavo