DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Nasrin’s Voice

Kun Nasrin oli kolmetoistavuotias, hänet naitettiin aikuiselle miehelle. Kurdiperhe oli matkustanut Eurooppaan, ja salakuljetusta harjoittava kaukainen sukulainen majoitti heidät luokseen. Kun mies pyysi Nasrinin kättä, hänen isänsä myöntyi – eikä tyttö itse ymmärtänyt, mitä avioliitto todella tarkoittaa, joten hän hymyili sanomatta mitään. Häiden jälkeen perhe jatkoi matkaa, eikä Nasrin enää ollutkaan äidin tyttö, niin kuin oli ajatellut.

Nasrin kasvoi aikuiseksi liian nopeasti, ilman mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämäänsä: hänestä tuli äiti ensimmäistä kertaa neljätoistavuotiaana. Miestä piti totella, ja elämä oli suljettua. Heidän muutettuaan Suomeen Nasrin sai kuitenkin mahdollisuuden käydä koulua sekä opiskella kieltä ja ammatin. Ensimmäistä kertaa hän ymmärsi, miten hänen oikeuksiaan oli poljettu ja vaati avioeroa, jonka lopulta sai. Kosto oli kuitenkin raastava: mies kaappasi Nasrinin kolme tytärtä Irakiin.

Kaisa Rastimon ohjaamassa elokuvassa Nasrin saa mahdollisuuden kertoa oman tarinansa omilla sanoillaan – äänen, joka häneltä vietiin varhain. Nuoren naisen sanat paljastavat niin tämän sinnikkyyden ja oikeudentunnon kuin ikävän ja epätoivonkin. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin taistella omien tyttöjen puolesta, jotta he voisivat saada erilaisen elämän. Äidin toivo ei nujerru, eikä Nasrin suostu olemaan enää hiljaa.

Mimosa Ahderinne

Ohjaaja Kaisa Rastimo, tuottaja Ella Ruohonen ja päähenkilö Nasrin Ebrahim ovat paikalla elokuvansa näytöksessä torstaina 1.2.

Kieli: suomi, soranî, turkki
Tekstitys: englanti
Kesto: 74 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2024
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Kaisa Rastimo
Tuottaja: Ella Ruohonen
Tuotantoyhtiö: Image Club Oy
Käsikirjoitus: Kaisa Rastimo
Leikkaus: Kaisa Rastimo
Kuvaaja: Marita Hällfors
Musiikki: Sakari Kukko
Äänisuunnittelu: Pietari Koskinen