DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

My Father’s Prison

Huhtikuussa 2002 Venezuelassa tapahtui Puente Llagunon verilöyly, jossa kuoli 19 ihmistä ja haavoittui 28. Verilöylystä tuomittiin 30 vuoden vankeuteen poliisipäällikkö nimeltä Iván Simonovis. My Father’s Prison -elokuvan on ohjannut Simonovisin poika, isänsä mukaan myös Iván. Perheen mukaan isä istui vankilassa syyttömänä.

My Father’s Prison ei kuitenkaan ole elokuva, joka koettaa todistaa syytetyn syyttömyyttä. Se on ennemmin perhepotretti, jossa maalataan venezuelalaisesta poliisipäälliköstä samaistuttavaa, tavallista ihmistä, joka on kohdannut suuren vääryyden.

Elokuvassa käydään läpi Venezuelan lähihistoriaa vain juuri sen verran, että katsoessa ymmärtää tapahtumien kontekstia. Pääpaino on ohjaajan ja hänen isänsä perhe-elämän ja vaikeuksien käsittelyssä. Elokuvan aikana ehditään nähdä videoita lapsuudesta, syntymäpäiväjuhlia ja vankilavierailuja.

My Father’s Prison on isolta osin koostettu kotivideoista, mikä tuo katsomiskokemukseen intiimiä tunnelmaa. Tuntuu kuin olisimme lähellä perhettä sen iloissa ja suruissa. Elokuvan kotikutoinen luonne on osa sen esteettistä viehätystä. Näemme Venezuelaa ja sen kaupunkeja asukkaan näkökulmasta, kaduilla, kodeissa ja lennokkien ansiosta myös ilmassa.

Juhana Pettersson

Alkuperäinen nimi: La Prisión de mi Padre
Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Kesto: 81 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Venezuela

Ohjaaja: Iván Andrés Simonovis Pertiñez
Tuotantoyhtiö: Deckter
Leikkaus: Juan Soto Taborda
Kuvaaja: Iván Andrés Simonovis Pertiñez
Äänisuunnittelu: Luka Šuto