DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Mutzenbacher

Josefine Mutzenbacher tai Wieniläisen ilotytön tarina kertoo Josefine ”Pepi” Mutzenbacherista, joka päätyy nuorena seksityöläiseksi. Taustalla on jo lapsena alkanut seksuaalinen hyväksikäyttö. Vuonna 1906 salanimellä julkaistussa kirjassa tarina kerrotaan positiivisessa valossa, ja sitä on pidetty jopa voimaannuttavana, oman aikansa Lolitana. Vuosikymmeniksi kielletyn kirjan salanimen takaa paljastui lopulta Felix Salten, mies maailmankuulun lastenklassikon Bambin takaa.

Ohjaaja Ruth Beckermann päätti tarttua Josefinen tarinaan ja julkaisi ilmoituksen, jossa hän etsi 17–99-vuotiaita miehiä elokuvaansa. Miehet luulevat saapuvansa koelukuun, mutta kyseessä onkin itse elokuva. Berliinin elokuvajuhlilla Encounters-sarjassa parhaan elokuvan palkinnon napannut Mutzenbacher on toteutustavaltaan pelkistetty, mutta se ottaa katsojan samanlaiseen tiukkaan syleilyyn kuin sohva, jolla elokuvaan valitut miehet vuorotellen istuvat. Vaikuttavimpia ovat lyhyet kohtaukset, joissa Beckermann laittaa koko mieslauman lausumaan kirjaa yhtä aikaa ääneen.

Tunnelmat vaihtuvat kiehtovasta jopa karmivaan, kun suoruudessaan järkyttävää tekstiä lausutaan eri tilanteissa. Kiinnostavimpia ovat kuitenkin haastattelut, joita Beckermann käy miesten kanssa tekstinluvun välissä. Vanhempi mies ilmoittaa, ettei voisi kuvitellakaan näyttelevänsä seksuaalista roolia toisen miehen kanssa, mutta nuoren naisen kanssa kylläkin. Kunhan tämä vain on laillisen ikäinen. Toinen henkilö taas ihmettelee sitä, miksei tässä miehiä sortavassa maailmassa ole toksista feminiinisyyttä.

Beckermann ottaa valtaa takaisin miehiltä heitä nöyryyttämättä. Female gaze puree lujaa ja tuntuu valitettavan raikkaalta.

Sanna-Maria Nikula

Sisältövaroitus: lapseen kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö

Kieli: saksa
Tekstitys: englanti
Kesto: 100 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Itävalta

Ohjaaja: Ruth Beckermann
Tuottaja: Ruth Beckermann
Tuotantoyhtiö: Ruth Beckermann Filmproduktion
Levitysyhtiö: Austrian Films
Käsikirjoitus: Ruth Beckermann, Claus Philipp
Leikkaus: Dieter Pichler
Kuvaaja: Johannes Hammel
Musiikki: VALIE EXPORT, Ingrid/monsti Wiener
Äänisuunnittelu: Andreas Hamza