DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Mutiny in Heaven: The Birthday Party

Jostain syystä Nick Caven urasta on syntynyt poikkeuksellisen monta hienoa, näyttävää dokumenttielokuvaa. Tähän kategoriaan kuuluu myös Mutiny in Heaven: The Birthday Party, joka nimensä mukaisesti keskittyy australialaisen The Birthday Party -yhtyeen uraan. Se oli Nick Caven bändi ennen The Bad Seedsiä.

The Birthday Party oli aggressiivinen, rämisevä ja yllättävänkin kaunokirjallinen underground-bändi, joka ehti olla olemassa vain joitain vuosia 70-luvun lopussa ja 80-luvun alussa. Silti sen vaikutus laajaan kirjoon erityisesti kokeellista no wave -, punk- ja goottimusiikkia on huomattava.

Elokuvassa nähdään useita otteita The Birthday Partyn vaikuttavilta keikoilta. Näyttää siltä, kuin demoniset voimat olisivat ottaneet yhtyeen jäsenet hallintaansa saaden heidät kiemurtelemaan ja valittamaan lavalla. Huumeidenkäyttö ja itsetuhoisuus olivat sillä tasolla, että on häkellyttävää, kuinka komeat urat bändin jäsenillä sen hajottua on ollut.

Underground-muusikon elämä ei ole useinkaan järin hehkeää, ja myös tätä puolta käsitellään elokuvassa. Keikkojen välillä nukutaan kavereiden sohvilla ja joskus joudutaan kirjaimellisesti näkemään nälkää. Musiikin ohella Mutiny in Heaven loistaa visuaalisesti. Vanhoja valokuvia ja videota tuetaan animaation ja piirrosten keinoin, ja vanhat tallennusformaatit saavat säilyttää rosoisuutensa, kun sukelletaan 70- ja 80-kuvun taitteen underground-skeneihin Australiassa, Yhdysvalloissa, Lontoossa ja Berliinissä.

Juhana Pettersson

Sisältövaroitus: vilkkuvia valoja

Kieli: englanti
Tekstitys: suomi
Kesto: 99 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Australia

Ohjaaja: Ian White
Tuottaja: Ian White, Greg Blakey
Leikkaus: Aaron J. March
Musiikki: J.P. Shilo