DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Musta kissa lumihangella + Orpojen joulu

Orpojen joulu
ohj. Anu Kuivalainen, Suomi 1994
Anu Kuivalaisen intiimi ja vilpitön Orpojen joulu on 1990-luvulla Suomessa nousseen henkilökohtaisen dokumentaarisen elokuvan merkkiteoksia. ”Kaikista suurin juttu on soittaa puhelimella”, hermoilee nuori ohjaaja. Hän keräilee rohkeuttaan ottaakseen yhteyttä isäänsä, josta on nähnyt vain yhden vanhan valokuvan. Vimmaista, seepiasävyistä isän etsintää rytmittävät värikkäät kaitafilmikatkelmat pienen Anun lapsuudesta 1960-luvulta.

Tytti Rantanen

Musta kissa lumihangella
Tealla on suuri päivä. Hän on poistumassa vankilasta, toivottavasti viimeistä kertaa. Sitä ennen halaillaan ja pyyhitään poskille valunutta ripsiväriä. Veronmaksajana on syytä olla onnellinen siitä, miten hyvin vanginvartijat valavat uskoa Teaan. Ulkona odottaa kaksi lasta, tyhjä asunto ja postimyyntihuonekalut, jotka eivät meinaa löytää perille. 

Se, kuka puuttuu, on toisen lapsen isä. Ei Tea vihannut puolisoaan, tilanne vain eskaloitui. Mukavien ihmisten uudenvuodenjuhla, kirkuu Alibin vanha otsikko.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Rikosseuraamuslaitoksen ja Vankiterveydenhuollon yksikön tuoreen tutkimuksen mukaan 97 prosenttia naisvangeista Suomessa on itse kokenut väkivaltaa. Tea ei ole poikkeus. Kamera suorastaan kuorii sipulia kuvatessaan Tean vaikeita puheluita entisen kumppaninsa kanssa. Pikkuhiljaa käy ilmi, että keskustelujen kankeuden taustalla on muutakin kuin Tean yritys päästä tapaamaan toista lastaan.

Uudessa rakkaudessa on uusi toivo, mutta myös uusi uhka. Onko pakko purra kaulasta, kun se sattuu, Tea pyytää. Sudetkin puree naaraitaan, on vastaus.

Ohjaaja Anu Kuivalaisen dokumentti voitti ilmestymisvuonnaan Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun pääpalkinnon ja sai huomiota myös kansainvälisesti. Festivaalikävijän iloksi se on myös kestänyt aikaa erinomaisesti ja on suorastaan rintaakivistävän humaani katselukokemus, joka osoittaa, kuinka monta tragediaa on yhden rikoksen taustalla.

Sanni Myllyaho

Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 96 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 1999
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Anu Kuivalainen
Tuottaja: Lasse Saarinen
Tuotantoyhtiö: Kinotar Oy
Levitysyhtiö: Kinotar Oy
Käsikirjoitus: Anu Kuivalainen
Leikkaus: Anu Kuivalainen
Kuvaaja: Marita Hällfors
Äänisuunnittelu: Olli Huhtanen