DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Much Ado about Dying

Simon Chambers tekee dokumenttielokuvaa Intiassa, kun hänen puhelimensa soi. Toisessa päässä on hänen eksentrinen setänsä David, joka ilmoittaa tekevänsä kuolemaa. Hätähuuto saa Simonin lentämään Lontooseen, mutta paikan päällä näyttää siltä, että Shakespearea innokkaasti siteeraava kahdeksankymppinen David on vain kaivannut yleisöä loputtomille performansseilleen, ja kuolema on poistunut ainakin lähiajan agendalta.

Tarkempi tarkastelu Davidin elämään tosin osoittaa, ettei kaikki ole aivan reilassa, vaikka sedän mieliala positiivisena pysyykin. Simon huomaa pian, että voidakseen jatkaa omaa elämäänsä hänen olisi jätettävä David yhteiskunnan ja niin kutsuttujen ystävien armoille. Ainoa, joka ei tunnu sisäistävän tilanteen vakavuutta on David: jokaisesta päivästä löytyy jotain ihanaa, eivätkä monologit lopu, vaikka talo kuhisisi hiiriä tai palaisi poroksi.

Vaikka äkillinen vastuu vanhasta sukulaisesta vetää suunnitelmat uusiksi ja turhauttaa, Simon huomaa pian, etteivät heidän elämänsä ole kovin erilaisia. Perhesiteiden lisäksi Much Ado about Dying sivuaa Ison-Britannian terveysjärjestelmän lohdutonta tilannetta sekä sitä, millaista on vanheta yksin. Synkistä teemoistaan huolimatta lopputulos on yllättävän humoristinen ja sataprosenttisen sydämellinen.

Sanna-Maria Nikula

Kieli: englanti
Tekstitys: osittainen englanti
Kesto: 84 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Irlanti

Ohjaaja: Simon Chambers
Tuottaja: David Rane
Tuotantoyhtiö: Soilsiú Films
Levitysyhtiö: Soilsiú Films
Käsikirjoitus: Simon Chambers
Leikkaus: Claire Ferguson, Simon Chambers
Kuvaaja: Simon Chambers
Musiikki: Irene Buckley
Äänisuunnittelu: Frédéric Hamelin, Sylviane Bouget