DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Mr. Graversen & …And I Was Left Behind

…And I Was Left Behind
Maysaa Almumin, Kuwait, Qatar 2021
Kieli: arabia
Tekstitys: englanti

Sulavat ja varmat kädenliikkeet kulkevat kuvaruudun läpi. Ne kuvittavat ohjaajan lapsuudenmuistoja ja isoäidin kertomuksia ajoilta, jolloin etäisyys saattoi erottaa ihmisiä vuosiksi toisistaan. Korona-aikana vallinnut fyysinen poissaolo ja siitä kumpuava läheisten kaipaus saavat kuwaitilaisen Maysaa Almumin ymmärtämään paremmin näitä tarinoita. Hänen kauniisti kuvaamansa teoksen pääosassa ovat lähtijät ja taakse jätetyt.

Omar Fasolah

Mr. Graversen
Kun Michael Graversen vierailee lapsuudenkodissaan Jyllannin Grindstedissä, hän kohtaa vanhempansa, jotka ovat kasvaneet erilleen. Isä Svend-Aage oli alkoholisti ja lääkeriippuvainen, mutta on nyt tervehtynyt ja täynnä energiaa. Hänen intohimonsa ovat vaatteet, sillä hän toimi aikoinaan vaatekauppiaana. Vaimo Astrid antaa huomionsa koiralleen.

Perhettä koeteltiin, kun neljävuotiaalla Michaelilla diagnosoitiin leukemia. Sitä seurasi vuosien hoitojakso. Äiti muutti sairaalaan ollakseen poikansa rinnalla. Isä ei osannut käsitellä tunteitaan liittyen poikansa vakavaan sairauteen, vaan alkoholisoitui. Miestenvaateliikekin meni lopulta konkurssiin.

Kotiin palattuaan Michael saa huomata, että menneisyyden tapahtumat ovat vieläkin käsittelemättä. Kun talo laitetaan myyntiin, kaikki vuosikymmenten saatossa huolellisesti säilytetyt muistot sekä koetut traumat nousevat pintaan.

Michael ei salaa dokumentin tarkoitusta. Hän haluaa elvyttää suhteen isäänsä, jota on kaivannut sairaudestaan asti. Astrid puolestaan joutuu luopumaan laatikoista, jotka ovat täynnä muistoja ja jotka hän haluaisi säilyttää. Svend-Aage näkee tilanteessa mahdollisuuden korjata menneisyyden menetyksiä. Käänteentekevää on, kun hän suunnittelee pariskunnan hääpäivän. Hän ostaa kopion Astridin morsiuskimpusta ja tarjoaa aktiviteetteja, joista Astrid pitää. Kaikki huipentuu käyntiin vihkikirkossa.

Marita Nyrhinen

Mr. Graversen on nähtävissä myös verkossa festivaalin aikana!

Kieli: tanska
Tekstitys: englanti
Kesto: 87 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Tanska

Ohjaaja: Michael Graversen
Tuottaja: Mathilde Hvid Lippmann
Tuotantoyhtiö: Made In Copenhagen
Levitysyhtiö: Raina Film Festival Distribution
Leikkaus: Rebekka Lønqvist
Kuvaaja: Michael Graversen, Frigge Fri
Musiikki: Povl Kristian
Äänisuunnittelu: Sune Kaarsberg