DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Motherland

Motherland on elokuva väkivaltaisen militarismin läpäisemästä Valko-Venäjästä, jossa tavalliset ihmiset hakevat oikeudenmukaisuutta protestoiden kukin tavallaan, virallisia ja epävirallisia teitä. Se kertoo kaksi tarinaa, jotka molemmat kietoutuvat Valko-Venäjän asevoimiin ja väkivaltakoneistoon. Svetlana on äiti, jonka poika kuoli väkivallan uhrina armeijassa. Svetlana jatkaa elämäänsä maaseudulla hakien samalla oikeutta poikansa murhaajille. Toisessa tarinassa nuori kaupunkilaismies Nikita valmistautuu asepalvelukseen eläen viimeistä huoletonta kesäänsä. Armeijan nihilismi ja väkivalta hämmästyttävät, mutta vähitellen Nikita sopeutuu.

Samaan aikaan kansa ryntää kadulle protestoimaan väärennettyjä presidentinvaaleja. Poliisin silmitön väkivalta rauhallisia mielenosoittajia vastaan kertoo samaa tarinaa kuin armeijan brutaalius. Isänmaa vaatii uhrauksia, kansalaisten on valittava puolensa – mutta miksi? Myös asevelvollisia käsketään nousemaan mielenosoittajia vastaan. Nikitan ystävät kysyvät, ketä hän sotilasvalassa lupasi palvella. ”Kansaa”, kuuluu vastaus.

Valko-Venäjä on suljettu ja sensuroitu valtio, josta nähdään harvoin Motherlandin kaltaisia dokumentteja. Elokuva elää täysin tässä ajassa: heti sen kuvausten jälkeen alkoi Ukrainan sota ja demokratian viimeisetkin oraat tukahdutettiin. Motherlandin raa’an realismin alla kulkee kuitenkin toivo, tavallisissa ihmisissä hehkuva sitkeä valo.

Salla Nazarenko

Sisältövaroitus: väkivalta

Kieli: venäjä, valkovenäjä
Tekstitys: englanti
Kesto: 92 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Ruotsi, Ukraina, Norja

Ohjaaja: Alexander Mihalkovich, Hanna Badziaka
Tuottaja: Mario Adamson, Ashley J. Smith, Alexander Mihalkovich, Anita Norfolk
Tuotantoyhtiö: Sisyfos Film Production; Folk Film, Voka Films
Levitysyhtiö: Lightdox
Käsikirjoitus: Alexander Mihalkovich, Hanna Badziaka
Leikkaus: Katiia Vushnya
Kuvaaja: Siarhiej Kanaplianik
Musiikki: Yngve Sætre, Thomas Angell Endresen
Äänisuunnittelu: Yngve Sætre, Thomas Angell Endresen