DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Mitä sinä uskot? -keskustelutilaisuus

Mitä sinä uskot? Kenen tarinaa uskot? Mikä saa ihmiset uskomaan? Miten usko ja uskominen on muuttunut historian valossa? Mitä tapahtui faktoihin uskomiselle? Kuka on se auktoriteetti, johon luotamme? Mihin sinä uskot?

Mitä sinä uskot? -keskustelussa torstaina 3.2. klo 18-20 tutkitaan sitä miten ja millaisista aineksista me rakennamme maailmankuvamme. Keskustelussa psykologi pohtii, mihin perustuu tarpeemme uskoa. Uskontotieteilijä miettii, miten usko ja uskominen on muuttunut. Media-asiantuntijat keskustelevat siitä, mitä faktoille on tapahtunut. Kaikki näkökulmat yrittävät tavoittaa jotain siitä, mitä maailmassa tapahtuu juuri nyt.

Keskustelijoina:

Kimmo Alho on Helsingin yliopiston psykologian professori, joka tutkii kognitiivisiin toimintoihin liittyvää aivotoimintaa. Keskusteluun hän tuo psykologian ja neurotieteen näkökulman – millaista tiedonkäsittelyä ja aivotoimintaa on liitetty uskomuksiin ja uskonnollisiin kokemuksiin ja miten tieteellisellä menetelmällä hankittu tieto eroaa uskomuksesta.

Teemu Taira on uskontotieteen yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistolta. Hän tuo keskusteluun uskontotieteen kulttuurintutkimuksellinen näkökulman: mikä on uskon ja uskomisen (tai niiden puutteen) rooli ja merkitys yksilöille ja yhteisöille.

Katja Valaskivi on Helsingin yliopiston apulaisprofessori ja johtaa uskonnon, median ja yhteiskunnallisen muutoksen tutkimusta. Tutkimusaiheet käsittelevät mm. uskontojen suhdetta mediaan ja digitaalisen ympäristöön, populismia mediassa ja salaliittoteorioita.

Johanna Vehkoo on toimittaja ja tietokirjailija. Hän on erikoistunut faktantarkistukseen ja misinformaatioon. Valheenpaljastaja-podcastissaan hän on käsitellyt muun muassa disinformaatiota, propagandaa ja valeuutisia.

Tilaisuuden moderaattorina toimii Helsingin Sanomien toimittaja, kolumnisti ja kirjailija Anna-Stina Nykänen.

Ohjelma:
18.00 alkusanat, Anna-Stina Nykänen
18.05 Kimmo Alho: Mikä saa ihmiset uskomaan?
18.25 Teemu Taira: Usko ja uskominen on arkista ja käytännönläheistä
18.45 Katja Valaskivi: Mitä tapahtui faktoihin uskomiselle?
19.05 Johanna Vehkoo: Uutiset vai valeuutiset?
19.25 keskustelu moderaattorin johdolla, yleisökysymyksiä
20.00 keskustelu päättyy

Mitä sinä uskot? -teemaan liittyvät DocPointin ohjelmistossa esimerkiksi seuraavat elokuvat: Ascension, Atman, Babi Yar. Context, Bangla Surf Girls, Brotherhood, Dark Red Forest, Faya Dayi, Les Enfants Terribles, Mysterion, The Mushroom Speaks, A Night of Knowing Nothing, Tanjuska ja 7 perkelettä ja Trust Me.

Keskustelu toteutetaan yhteistyössä Kirkon mediasäätiön kanssa.


Torstai 3.2 klo 18.00–20.00
Ilmainen
Kieli: suomi
Pituus: 120 min