DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

MISSÄ TIET KOHTAAVAT

Mitä tapahtuu, kun joukko suomalaisia matkustaa pieneen beniniläiskylään rokotetutkimuksen koehenkilöiksi? Osallistuessaan he voivat auttaa ripulirokotteen kehittämisessä kehitysmaiden lapsille – ja samalla viettää erikoista lomaa Länsi-Afrikassa. Auttamisen monimutkaisuus ja kahden kulttuurin yhteentörmäykset nousevat Mia Halmeen herkullisen dokumentin keskiöön.

Tutkimusta johtaa lääkäri Anu Kantele, joka on viettänyt paljon aikaa kylässä. Tutkimuksen myötä Beniniin on matkustanut yli 700 suomalaista koehenkilöä kahden viikon jaksoille. Kantele ja muut tutkimusryhmään kuuluvat ovat viettäneet Beninissä paljon aikaa kahden vuoden aikana, ja heistä on tullut omalaatuinen osa pienen kylän yhteisöä. Kantele tuntee kyläläiset ja toimii välikätenä heidän ja vierailevien suomalaisturistien välillä. Muiden auttaminen on lääkäreille ääretön rikkaus, Kantele kertoo Suomessa kokemuksestaan pitämässään puheessa. ”Mehän saadaan siitä itse samalla hirveän paljon.”

Dokumentissa kuvataan 44. testiryhmää, joka on myös jäämässä tutkimuksen viimeiseksi. Tutkimuksen lomassa suomalaisturistit käyvät päiväretkillä. Osalle paikallisten auttamisesta tulee kuin matkan yksi oheisaktiviteetti. Lomasta omintakeisen tekevät suomalaisten kultaakin kalliimmat ulostenäytteet, joita paikallinen mopokuski on valmiudessa viemään laboratorioon ympäri vuorokauden.

Tieteellinen tutkimus toimii taustana elokuvalle, joka tutkii ihmisten välisiä sosiaalisia suhteita ja auttamisen ongelmallisuutta. Vilpitönkin auttamisen halu voi väärin kanavoituna aiheuttaa ongelmia. Elokuva tuo kulttuurieroja ja ihmisten välisiä suhteita esiin niiden kaikessa monimuotoisuudessa, vaivaannuttavuudessa ja kauneudessa.

Inari Ylinen

Elokuvan nimi: MISSÄ TIET KOHTAAVAT
Kieli: suomi, englanti, ranska, mina
Tekstitys: englanti (osittain)
Ohjaaja: Mia Halme
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2021
Pituus (min.): 79
Ikäraja: S
Kuvaaja: Ditte Uljas
Käsikirjoitus: Mia Halme
Leikkaus: Phil Jandaly, Antony Bentley
Musiikki: Kalle Vainio / Vainiolla Sounds
Tuottaja: Marianne Mäkelä
Tuotantoyhtiö: napafilms