DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

MEREN TUOMAT

DocPointin juhlavuoden avajaiselokuva! 

Herman Melville kuvailee vuonna 1847 ilmestyneessä romaanissaan Omu: Seikkailukertomus Etelämereltä eurooppalaisia merenkulkijoita ja muita ajelehtijoita, jotka päätyivät Tyynenmeren saarille etsimään rannoilta elannokseen arvokkaita tai kiinnostavia esineitä. Beachcombaus, rantaviivan perkaaminen, onkin kiinnostanut ihmisiä kaikkina aikoina, mutta näinä päivinä meri huuhtoo rannoilleen yhä myrkyllisempiä aarteita.

Anna Antsalon dokumentti Meren tuomat seuraa tämän päivän beachcombaajia Iso-Britanniassa, Hollannissa ja Japanissa. Näiden rantoja yhdistää samanlainen ja loputon, ihmisen jälkeensä jättämä roska. Yhteinen meremme on lastattu muovisilla aikamatkustajilla, kertakäyttökulttuurilla ja välinpitämättömyyden hedelmillä, jotka kylvävät tuhoa päätymällä merestä ravintonsa saavien olentojen sisuksiin. Monia beachcombaajia yhdistääkin syvä huoli ympäristöstä. Muoviroskan lisäksi mannerten välisiä merimatkoja taittavat myös esimerkiksi kasvien siemenet. Kaikkien lajien tavoin ne etsivät uusia elinympäristöjä, joissa selvitä ja jatkaa elämää lämpenevällä planeetallamme.

Hollantilaiset beachcombaajat Jolanda ja Lonneke kutsuvat beachcombausta tulevaisuuden arkeologiaksi. Vasta puoli vuosisataa sitten alkanut muovin aikakausi on jo painautunut geologisiksi kerrostumiksi maaperäämme. Roskan mukana meri siivilöi rannoilleen myös globaalia mikrohistoriaa. Beachcombaajien intohimoinen tapa tarkastella löytöjään osoittaa, että ihmisellä on kyky nähdä kauneutta kaikkialla.

Elokuvassa tuoksuu ja tuntuu meren läheisyys. Meri on sanatonta kieltään puhuva, mantereet ja elävät olennot yhdistävä viestinviejä, joka muistuttaa, että se mitä koetamme piilottaa, nousee lopulta aina takaisin pintaan. Yhä uudelleen piirtyvästä rantaviivasta alkaa hahmottua rajapinta elämän ja kuoleman, inhimillisen ja ei-inhimillisen, menneen ja tulevan välillä. Hylätyt esineet kuljettavat mukanaan tunnistettavia ja universaaleitakin tarinoita ja tilanteita. Meri paljastaa salaisuutensa vain osittain, mutta huuhtoo varpaillemme totuuksia itsestämme.

Minna Nurmi

Elokuvan nimi: MEREN TUOMAT
Kieli: englanti, japani, hollanti
Tekstitys: englanti (osittain)
Ohjaaja: Anna Antsalo
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2021
Pituus (min.): 57
Ikäraja: S
Kuvaaja: Anna Antsalo, Susumu Miyazu
Käsikirjoitus: Anna Antsalo
Leikkaus: Okku Nuutilainen
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
Musiikki: ​Tapani Rinne
Tuottaja: Venla Hellstedt, Juha Löppönen
Tuotantoyhtiö: Tuffi Films Oy