DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

MARIKAN KUOLEMA

”Tää elämä on tehty elettäväksi siihen asti, kunnes kuollaan.”

Parantumattomasti sairaan Marikan vatsa on täynnä kasvaimia. On kulunut kymmenen kuukautta siitä, kun hänelle luvattiin kaksi kuukautta elinaikaa. Ensimmäinen tavoite oli katsella Game of Thrones -kausi loppuun ennen kuolemaa, toinen tavoite elää seuraaviin syntymäpäiviin asti. Nyt 50-vuotissyntymäpäivillä keskustellaan luontevasti sekä seuraavista tavoitteista että siitä, onko hautajaisissa arkku auki vai kiinni. Tunnelma ei ole surullinen, päinvastoin, kaikki nauravat ja hymyilevät.

Kuolema on vääjäämätön meistä jokaiselle. Mutta millaista on elää, kun tietää kuolevansa pian? Kun kuolema ei tule yllättäen, siihen ehtii valmistautua sekä tunteiden että käytännön tasolla. Marika huolehtii omista hautajaisjärjestelyistään ja viettää aikaa läheistensä kanssa. Kun elinajaksi luvatut viikot kuitenkin venyvät kuukausiksi ja elämä jatkaa kulkuaan, nousee kuoleman rinnalle myös muita surunaiheita.

Kuolemaa on käsitelty ja kuvattu iät ja ajat. Peter Wallenius onnistuu dokumentissaan lähestymään aihetta tuoreesta näkökulmasta seuratessaan Marikan valmistautumista omaan kuolemaansa. Dokumentti vie katsojan niin lähelle kuolemaa kuin vain mahdollista, aivan iholle asti.

Laura Rantalainen

Elokuvan nimi: MARIKAN KUOLEMA
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Peter Wallenius
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2021
Pituus (min.): 57
Ikäraja: K12
Kuvaaja: Jussi Meling
Leikkaus: Kristiina Nisula
Musiikki: Kalle Vainio
Tuottaja: Ari Lehikoinen
Tuotantoyhtiö: YLE