DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Manifesto

Kokonaan venäläisten lasten ja nuorten nettiin laittamista videoista koostettu Manifesto alkaa tavallisen koulupäivän aamusta. Lapset dokumentoivat YouTubeen ja muille nettialustoille elämäänsä. Hampaiden pesua. Aamiaista. Koulumatkaa.

Tavallaan koko loppuelokuvakin käsittelee sitä, millaista on olla nuori Venäjällä. Viaton tunnelma tosin karisee nopeasti sireenin kaikuessa ympäri kaupunkia. Lapset kerääntyvät muiden ihmisten ohella pommisuojaan, jossa he saavat kuulla Moskovan tuhoutuneen ydinpommin palossa.

Kyseessä on harjoitus sodan varalle. Harjoituksia tulee lisää: Raskaasti aseistetut sotilaat hyökkäävät koululuokkaan ja uhkaavat ampua kaikki. Pojat treenaavat mellakoiden torjumista liikuntatunnilla. Kouluampuja voi iskeä koska tahansa, joten on parasta varautua siihenkin.

Ja kouluampujahan iskee. Nuoret dokumentoivat senkin ja laittavat videot nettiin.

Manifesto on järkyttävä elokuva. Se kuvaa syvää yhteiskunnallista pahoinvointia pahimpien kärsijöiden itsensä kertomana, vähän kuin lähettäisi lapsia sotakirjeenvaihtajiksi. Pelkästään kouluarki näyttää siltä, että mikä tahansa viiden sekunnin pätkä olisi suomalaisessa koulujärjestelmässä kansallinen skandaali.

Täysin toivoton elokuva ei ole. Vallankumouksen ääniraitana toimii Putinin hallinnon sortama bändi IC3PEAK, ja nuoret kertovat olevansa menossa Navalnyin kannattajien tilaisuuteen todennäköisistä seurauksista huolimatta.

Juhana Pettersson

Elokuva on nähtävissä myös verkossa festivaalin aikana!

Sisältövaroitus: seksuaalinen hyväksikäyttö, henkirikos

Alkuperäinen nimi: Manifest
Kieli: venäjä
Tekstitys: englanti
Kesto: 68 min
Ikäraja: K18
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Venäjä

Ohjaaja: Angie Vinchito
Tuottaja: Angie Vinchito
Käsikirjoitus: Angie Vinchito
Leikkaus: Angie Vinchito