DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Malqueridas

Chileläisissä vankiloissa ei saa kuvata. Malqueridas on kuitenkin kuvattu nimenomaan chileläisessä vankilassa. Tarkoin vartioitujen seinien sisällä tuomioitaan suorittavat naiset ovat taltioineet puhelimillaan kokemuksia elämästään ja etenkin äitiydestä. Lyhyistä, heiluvistakin kotivideoista rakentuu taidokkaan mosaiikkimaisesti lohduton kokonaiskuva siitä, miltä tuntuu olla äiti vankeudessa omien lasten temmeltäessä kaukana vapaudessa.

Moni vankeudessa syntynyt lapsi kasvaa taaperoksi vankilassa. He ottavat ensiaskeleensa, sanovat ensimmäiset sanansa ja viettävät ensimmäiset syntymäpäivänsä äitiensä rinnalla. Vankilaolosuhteet ovat heille arkipäivää ja niin kauan kun äiti on vierellä, lapset vaikuttavat yhtä tyytyväisiltä kuin kuka tahansa rakastettu pikkulapsi. Käännekohta ovat kaksivuotisjuhlat, jolloin he joutuvat äideistään eroon. Tuolloin lapset viedään joko orpokotiin tai sukulaiselle äitien jäädessä vankilaan laskemaan vuosia. Lasten alamäki alkaa, äitien tarinoista välittyvät huoli, hätä ja voimattomuus.

Kokeellisia kerrontatyylejä yhdistelevä elokuva kouraisee syvältä. On ahdistavaa katsoa lapsia pienen matkapuhelinnäkymän kautta, joka joskus pimenee, joskus sammuu. Toisinaan lapsia ei saada kiinni lainkaan. Ja kun uutisia tulee, ovat ne usein todella huonoja. Siitä huolimatta, tai kenties juuri siksi, arki vankilassa kulkee eteenpäin: naiset juhlivat, rakastuvat ja lupaavat pitää toisistaan ja lapsistaan huolta – niin vankilassa kuin vapaudessakin.

Sissi Korhonen

Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Kesto: 75 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Chile, Saksa

Ohjaaja: Tana Gilbert
Tuottaja: Paola Castillo Villagrán, Dirk Manthey
Tuotantoyhtiö: Errante, Dirk Manthey Film UG
Käsikirjoitus: Tana Gilbert, Paola Castillo Villagrán, Javiera Velozo, Karina Sánchez
Leikkaus: Javiera Velozo, Tana Gilbert
Kuvaaja: Women deprived of their liberty
Äänisuunnittelu: Carlo Sanchez, Janis Grossmann-Alhambra