DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Magic Mountain

Korkealla georgialaisessa vuoristossa sijainnut Abastumanin tuberkuloosiparantola rakennettiin 1800-luvun loppupuolella. Yhteiskunnan hylkiöitä hoitanut rakennus havumetsäisine ja sumuisine maisemineen ehti nähdä monet historian vaiheet. “Taikavuorelle” Venäjän viimeiseen hallitsijasukuun kuuluneen Georgi Romanovin sairauden hoitamista varten pystytetty talo ehti kokea muodonmuutoksen puusta kiveen, oli neuvostoajan ylpeys ja sai kohtalokseen sulautua osaksi rahan valtaan uskovaa modernia maailmaa, kun paikallinen oligarkki osti parantolan ja jyräsi vanhan rakennuksen maan tasalle. 

Yhdessä puolisonsa, kuvaaja Nik Voigtin kanssa Magic Mountainin ohjannut ja tuberkuloosista itse selvinnyt Mariam Chachia sai idean dokumentin tekemiseen vuosia jatkuneista painajaisistaan. Unissa Chachialle kerrottiin, että Abastumanin parantolasta tulisi hänen uusi kotinsa. Vuodesta 2014 käynnissä olleen elokuvaprojektin aikana ehti tapahtua paljon, eikä rakennuksen yllättävä myyminen ja purkaminen ollut tekijöiden tiedossa sen enempää kuin muidenkaan ihmisten. 

Neuvostoliiton ajoilta periytyneet lääkärit ja alkoholismin tapaisten ongelmien parissa kamppailevat potilaat vaeltavat rapistuneen julkisivun piilottaman laitoksen Kristus-ikoneilla koristelluilla käytävillä ja kolkoissa huoneissa. Tunnelmallisen musiikin voimistama elokuva on lopulta sekä dokumentti kovan kapitalismin ikuisiksi ajoiksi pois pyyhkimästä rakennuksesta että symbolinen kuva nyky-Georgian yhteiskunnallisesta todellisuudesta.

Joonatan Nikkinen

Alkuperäinen nimi: Jadosnuri Mta
Kieli: georgia
Tekstitys: englanti
Kesto: 73 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Georgia, Puola

Ohjaaja: Mariam Chachia, Nik Voigt
Tuottaja: Mariam Chachia
Tuotantoyhtiö: Opyodoc, Telewizja Polska S.A.
Leikkaus: Nik Voigt, Mariam Chachia
Kuvaaja: Nik Voigt
Musiikki: Paul "Foda" Fothergill
Äänisuunnittelu: Sebastian Zsemlye