DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Machtat

Fatma ja hänen tyttärensä Najeh ja Waffeh elävät pienessä tunisialaisessa kylässä. Naiset työskentelevät machtateina eli perinteisinä muusikoina, jotka esiintyvät hääjuhlissa. Setelit ja siunaukset satelevat juhlissa heidän esiintyessään. Darbuka pärisee heidän tanssiessa kameran edessä, ja ekstaattisiin tunnelmiin yltävässä dokumentissa syke nousee monta kertaa ennen lopputekstejä.

Sydän ei kuitenkaan pamppaile vain rakkaudesta. Ilon lähettiläiden arki on paljon karumpi ja surullisempi. Fatma on leski, jonka tyttäret kamppailevat omien ongelmiensa kanssa. Najeh haluaisi mennä uudelleen naimisiin, mutta se on haastavaa 35-vuotiaalle naiselle, joka on ollut jo naimisissa. Väkivaltaisen miehen kanssa elävä Waffeh taas etsii keinoa erota puolisostaan.

Miehet ovat läsnä naisten elämissä, mutta eivät juuri näy dokumentissa. Ohjaaja Sonia Ben Slama on kertonut halunneensa olla lähellä kuvauksen kohteitaan, minkä vuoksi miehet on tietoisesti pyritty jättämään ruudun ulkopuolelle. Vaikean aiheen valinnut Ben Slama tunnustaa myös kuvauksien aikana stressanneensa Fatman ja tyttärien reaktioita valmiista dokumentista. Pelko jäi kuitenkin aiheettomaksi, sillä se sai naiset liikuttumaan ja nauramaan.

Omar Fasolah

Kieli: arabia
Tekstitys: englanti
Kesto: 82 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Libanon, Tunisia, Ranska, Qatar

Ohjaaja: Sonia Ben Slama
Tuottaja: Tania El Khoury, Cécile Lestrade
Tuotantoyhtiö: Khamsin Films, Alter Ego Productions
Levitysyhtiö: Blooming Docs
Käsikirjoitus: Sonia Ben Slama
Leikkaus: Young-Sun Noh
Kuvaaja: Evgenia Alexandrova
Äänisuunnittelu: Rana Eid