DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Lyhyesti: Poliittinen keho

Parta
ohj. Kristiina Karsten, Otso Reunanen, Silja Salmi, Suomi 2024
Lämminhenkinen lyhytdokumentti Parta tarttuu ulkonäön ja sukupuoli-identiteetin suhteeseen seuraten sessiota, jossa meikkitaiteilija Kata Launonen opettaa muunsukupuoliselle Late Mäntylälle, miten hän voi itse tehdä parran kasvoilleen. Parran merkitys Latelle on suuri: se auttaa ihmisiä näkemään hänet omana itsenään. Parturi-kampaamon penkissä hän kertoo sukupuoli-identiteettinsä kehityksestä ja siitä, miten inspiroitui euroviisutähti Conchita Wurstista.

”Tuntuu hyvältä, kun muuttuu itsensä näköiseksi”, Late toteaa lopputulosta ihaillessaan.

Inari Ylinen

Rajapinta
ohj. Anna Kekkonen, Suomi 2023
Elokuvassa sukelletaan neljän henkilön vapauden kokemukseen, joka syntyy vedessä olemisen kautta. Heillä kaikilla on jokin vamma tai sairaus. Ohjaaja Anna Kekkonen on myös kotonaan vesielementissä. Hän on sukeltanut ja kuvannut vedenalaisia maailmoja vuosikausia. Hän tarjoileekin katsojalle ennennäkemättömän ja silmiä hivelevän kauniin vedenalaisen maailman sekä ymmärryksen siitä, kuinka rajoittunut meidän käsityksemme erilaisista ihmisistä ja heidän kyvyistään monesti on.

Santtu Nikula

Fat Dance
ohj. Kirsikka Saari, Suomi 2023
”Sillä, hyväksyykö itsensä, ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, miten sua kohdellaan.” Näin toteaa tanssia rakastava dancehall-tanssinopettaja Evaleena Vuorenmaa. Ensimmäisen raskauden aikana Vuorenmaan paino nousee, ja hänen palattuaan takaisin tanssikouluun on järkytys suuri, kun opetustyön sijaan hänet on siirretty koulun siivoojaksi. Tanssikoulu antaa ymmärtää, että vain tietynlaiset kehot voivat opettaa tanssia muille. Sen sijaan, että Vuorenmaa muuttaisi itseään, hän päättää, että maailman pitää muuttua. Jussi-palkitun Kirsikka Saaren raikas ja voimaannuttava elokuva saa pohtimaan, miksi olemme niin jyrkkiä suhteessa siihen, millaisia kehoja hyväksymme.

Santtu Nikula

Samassa veneessä
ohj. Mervi Junkkonen, Mia Malviniemi, Suomi, Ruotsi 2023
Meri on ollut tärkeä osa Raunon elämää, mutta iän myötä merille pääsy on muuttunut hankalammaksi. Mieli ja keho kuitenkin edelleen muistavat merellisen ympäristön tuottamat tuntemukset. Osana Taiteilija kotona -toimintaa Raunon muistot merestä muuntuvat tanssiksi. Yhdessä kotona vierailevan tanssijan kanssa Rauno vie katsojat mukaansa eräälle lapsuuden meriretkelle laskemaan venettä vesille ja todistamaan isän kiroilun Suomen ennätystä. 

Samassa veneessä on kaunis lyhytdokumentti ikääntyvän kehon rajoista ja rajattoman mielen voimasta kuljettaa läpi aikojen kaukaistenkin muistojen äärelle.

Sabriina Hietaniemi

Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: englanti, suomi
Kesto: 73 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023 / 2024
Tuotantomaa: Suomi