DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Lyhyesti: Laatikon ulkopuolelta

The King
ohj. Veli Granö, Milja Viita, Suomi 2024
Kun Rauli Badding Somerjoki vuonna 1975 kirjoitti laulun ”Lights”, hän lähetti sen rockin kuninkaalle Elvikselle. Badding jäi odottelemaan vastausta kuninkaalta, jonka toivoi esittävän haikean kappaleensa. Somerolla alkoi tapahtua kummia, kun perunat alkoivat saada erikoisia muotoja.

Kokeellinen dokumenttielokuva kertoo tästä erikoislaatuisesta kohtaamisesta ja haaveissa eläneistä tapahtumista, jotka eivät koskaan käyneet toteen.

Marita Nyrhinen

Tästä 5, 50, 100 vuoden päähän
ohj. Anu Pennanen, Suomi 2023
Millainen maailma on tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutos vaikuttaa elämäämme kiihtyvällä tahdilla? Näkyjä tulevaisuudesta kertovat satunnaiset kulkijat huoltoasemalla, joka toimii lähtöpaikkana tulevaisuudenvisioille ja dystopioille. Tankataanko fossiilisia polttoaineita vielä pitkään, ja tarvitaanko huoltoasemia tulevaisuudessa enää ollenkaan? Miten ympäröivä luonto muuttuu, kuinka asumme ja mitä pelkäämme? Säilyykö ihmiskunta, ja jos kyllä, niin millaisena?

Riikka Kaartinen

Ympyrän neliöimisestä
ohj. Hanna Hovitie, Suomi 2023
Ympyrä symboloi äärettömyyttä ja täydellisyyttä, toteaa Hanna Hovitie 360°-kameralla kuvatun lyhytelokuvansa alussa. Äärettömyys ja avaruus voivat kuitenkin ahdistaa, eikä täydellisyyttä ole mahdollista saavuttaa. Rotterdamin elokuvajuhlien Tiger-lyhytelokuvakilpailussa maailman ensi-iltansa saanut Ympyrän neliöimisestä on kosminen mutta maanläheinen essee ajasta, riittämisestä ja rajallisuudesta.

Tytti Rantanen

Aamu on tullut, mutta silti on yö
ohj. Iivo Korhonen, Suomi 2024
Taidemaalari Henry Wuorila-Stenberg (s. 1949) avaa jälleen sanaisen arkkunsa. Pitkän uran tehnyt ja suomalaiseen nykytaiteeseen vaikuttanut persoona ilmaisee sisimpiä tuntojaan Iivo Korhosen runollisessa teoksessa. Elämässään ylä- ja alamäkiä kokenut taiteilija kuvailee elämän katoavaisuutta haikeasti. Wuorila-Stenberg pohdiskelee ikääntymistä, kuolemaa ja yksinäisyyttä, mutta toisaalta myös elämänsä suurimpia iloja kuten rakkautta. ”Tiedän, että elämä on iso salaisuus”, hän toteaa.

Omar Fasolah

Sisältövaroitus: ahdistus

Hampaat
ohj. Ville Koskinen, Suomi 2023
Liukuportaita on kaikkialla urbaanissa ympäristössä. Tottunut käyttäjä ja kulkija ei juuri kiinnitä niihin huomiota, mutta entä jos ne ovatkin portti tuonpuoleiseen? Ville Koskisen lyhytelokuva vie myös katsojansa liukuportaiden tuolle puolen, seuraamaan niitä huoltavien työmiesten hyvin ansaittua lounastaukoa. Hampaat outouttaa arkisen ja tuo esiin utuisen runouden näkymässä, joka äkkiseltään voi vaikuttaa rujolta.

Tytti Rantanen

Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 67 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023/2024
Tuotantomaa: Suomi