DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Lyhyesti: Ihana kamala elämä

Täällä haisee hiiri
ohj. Iiti Yli-Harja, Suomi 2024
Suoranaisia kauhuelementtejäkin sisältävän dokumentaarisen nukkeanimaation keskiössä on juuri eronnut Iiti. Olo on hauras ja epävarma, ja pientenkin valintojen tekeminen tuntuu mahdottomalta. Uudessa kodissa on muuttokaaos, ja kaiken kruunaavat isot, rumat hiiret, joita yhtäkkiä tulvii joka puolelta. Oma lapsuuden äänite kammottavine tarinoineen toimii sattumalta kuin pelastuksena, ja uuteen poikaystävään löytyy yllättäen vahva yhdistävä tekijä.

Mervi Herranen

The Hatmaker
ohj. Mari Koppanen, Katri Koppanen, Kari Ahotupa, Suomi 2023
Imre on omistanut koko elämänsä taulakäävästä valmistettavien käsityöesineiden tekemiselle. Puiden rungoissa kasvavista käävistä syntyy venyttämällä nahkaa muistuttava materiaali, josta voi valmistaa esimerkiksi hattuja. Tämän perinteisen romanialaisen amadou-käsityön osaajat uhkaavat kuitenkin käydä vähiin, ja Imre haluaa taata perinteen jatkuvuuden. Lyhytdokumentissa päästään Imren ja hänen oppipoikansa mukaan metsäretkelle keräämään kääpiä auringonnousun aikaan ja tutustutaan perinteisen käsityön saloihin.

Sabriina Hietaniemi

Ei nimi miestä pahenna
ohj. Karoliina Gröndahl, Suomi 2023
Miltä tuntuu olla koko elämänsä täysi urpo? Kysymykseen saadaan valaistusta lyhytdokumentissa, jossa neljä suomalaista Urpoa kertoo suhteestaan nimeensä. Siitä, kuinka nimen takia voidaan kiusata, tai kuinka joku itsepintaisesti sanoo Urpoa Mikoksi. Siitä, kuinka kummallista on, että latinan kielen kaupunkilaista tarkoittavan Urbanus-nimen suomalaisversio on muuttunut pilkkasanaksi. Ja siitä, kuinka eräät vanhemmat antoivat pojalleen mahdollisuuden vaihtaa nimensä, mutta asiaa mietittyään tämä halusi pysyä Urpona.

Mervi Herranen

How to Please
ohj. Elina Talvensaari, Suomi 2023
Ohjaaja Elina Talvensaaren tuotantoa yhdistää tapa sekoittaa yhteiskunnallisia teemoja omaperäiseen toteutukseen. How to Please kuvaa irakilaisen Wed al-Asadin pyrkimystä saada jalansijaa Suomessa. Dokumentaarinen lyhytelokuva näyttää paperittoman elämän epäselvänä pelinä, jonka sääntöjä asianosaisen on vaikea ymmärtää. Askel eteenpäin tuntuu usein merkitsevän kahta askelta taaksepäin. Mukana on kuitenkin myös tunteikkuutta ja toivoa.

Omar Fasolah

Kieli: suomi, englanti, unkari
Tekstitys: englanti, suomi
Kesto: 73 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023/2024
Tuotantomaa: Suomi