DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Lisbon Beat

Myös DJ:nä toimivan Rita Maian ja elokuvaaja Vasko Vianan sykkivä musiikkidokumentti Lisbon Beat on tarkkanäköinen kuvaus afroportugalilaisesta musiikista, sen juurista ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista. Se on samalla kuin afroportugalilaisen musiikin erilaisten suuntausten lyhyt oppimäärä.

1970-luvulla vapautusliikkeen ja vallankumouksen seurauksena Lissaboniin virtasi satojatuhansia ihmisiä Afrikasta. Ihmiset asettuivat kaupungin laitamille lähiöihin, joissa sekoittuvat kulttuurit ja identiteetit loivat tilaa uudenlaiselle yhteenkuulumiselle – perinteisistä rytmeistä ammentaen. Dokumentti paljastaa kolonialististen rakenteiden vankan perustan osoittaen samalla polkuja vaihtoehtoisiin todellisuuksiin. Se näyttää esimerkin siitä, miten musiikki voi kytkeytyä identiteetin ja yhteenkuulumisen rakentumiseen voimakkaammin kuin esimerkiksi valtio tai asuinpaikka.

Lähiöissä musiikkia ei tehdä vain valkoisten korville, vaan sinne, missä sen äärellä ollaan kuin kotonaan. Muusikoiden keskuudessa ei iällä tai juurilla ole merkitystä, vaikka skene onkin hyvin miesvaltainen. Sanoituksissa ylistetään perhettä ja turvaa, vastustetaan sotaa sekä kannustetaan vastarintaan, vallankumoukseen ja ylpeyteen omasta identiteetistä. Voimakkaat biitit ja sanoitukset herättävät halun tanssia.

Heta Heikkala

Alkuperäinen nimi: Batida de Lisboa
Kieli: portugali, kreoli
Tekstitys: englanti
Kesto: 75 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2019
Tuotantomaa: Portugali

Ohjaaja: Vasco Viana, Rita Maia
Tuottaja: João Matos
Tuotantoyhtiö: Terratreme Filmes
Levitysyhtiö: Terratreme Filmes
Leikkaus: Cláudia Rita Oliveira
Kuvaaja: Vasco Viana
Äänisuunnittelu: Hugo Leitão