DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Lauluja rakkaudesta

”En mä ajattele ikää, mä vaan elän”, toteaa näyttelijä-laulaja Ritva Oksanen. Ja näinhän sen pitäisi olla, mutta miksi meillä sitten on tarve laittaa ihmisiä lokeroihin iän perusteella? Anu Kuivalaisen Lauluja rakkaudesta ravistelee näitä ajatusmalleja lämmöllä.

Ahti ja Paavo löysivät toisensa nelikymppisinä vaiheessa, jolloin he molemmat olivat ehtineet jo ajatella, ettei sitä pitkäaikaista kumppania enää löytyisi. Nyt he kuitenkin elävät ”elämänsä parasta aikaa” seitsemänkymppisinä. ”Rakkaus Paavoon tuntuu siltä, että se täyttää lähes koko ihmisen”, toteaa Ahti sellaisella hellyydellä, että paatuneimmankin katsojan sydämessä läikähtää.

Sirkka ja Yki taas tutustuivat vasta seitsemänkympin paremmalla puolella, ja muutaman vuoden naimisissa ollut nuoripari onkin täynnä uuden rakkauden energiaa. Oksanen, jonka laulut säestävät elokuvaa, pohtii myös omaa suhdettaan rakkauteen ja parisuhteisiin. Mukana ovat myös Risto ja hänen muistisairas puolisonsa Pirjo sekä Raija, joka muistelee edesmennyttä miestään ja varovasti pohdiskelee uuden suhteen mahdollisuutta. Räiskyvä Maricci taas haluaa pitää hauskaa, ja mukana menossa onkin häntä nuorempi Antti.

Kuivalaisen elokuva on kaunis ja intiimi katsaus näiden ihmisten arkeen ja tärkeä muistutus siitä, että kaikilla meillä pitäisi olla oikeus sellaiseen läheisyyteen kuin haluamme, iästä riippumatta.

Santtu Nikula

Alkuperäinen nimi: Lauluja rakkaudesta
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 70 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2020
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Anu Kuivalainen
Tuottaja: Marianne Mäkelä
Tuotantoyhtiö: Bonsaifilms Oy
Levitysyhtiö: Bonsaifilms Oy
Käsikirjoitus: Anu Kuivalainen
Leikkaus: Mervi Junkkonen
Kuvaaja: Saija Mäki-Nevala, Marita Hällfors, Jarkko T. Laine
Musiikki: Janne Laine
Äänisuunnittelu: Janne Laine