DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Ladies Only & Virtual Voice

Virtual Voice
Suzannah Mirghani, Qatar, Sudan 2021
Kieli: englanti
Tekstitys: ei tekstitystä

Somesoturi-Suzi ottaa kantaa, kommentoi ja pöyristyy. Hän jakaa, tägää ja hyvesignaloi vimmaisesti eri alustoilla. Lopulta Suzi voi hengähtää hetkisen itseensä tyytyväisenä: hän on jälleen kerran tehnyt osansa paremman maailman eteen. Ohjaaja Suzannah Mirghani esittelee touhukkaan nuken olomuodon ottaneen nettipersoonansa ja haastaa katsojan kohdistamaan katseen virtuaalipeiliin. Todennäköisesti takaisin katsoo jotain kiusallisen tunnistettavaa.

Annu Suvanto

Ladies Only
Naisen rupia saattaa ajan kuluessa kohota lähelle miehen rupian tasoa, mutta humanistista kuilua mies- ja naissukupuolen välillä on huomattavasti haastavampaa kuroa umpeen.

Intian kulttuuriin leimattu sukupuolten eriarvoisuus näkyy konkreettisena esimerkkinä vielä tänä päivänä tarpeelliseksi koetuissa ja käytössä olevissa Intian rautateiden ladies only -junavaunuosastoissa, jotka nimensä mukaisesti on varattu naismatkustajille. Poikkeuksen vaunun matkustajaprofiiliin tekevät vain pienet lapset, hijrat ja kovaääniset kaupustelijat.

Rebana Liz John, Berliinin elokuvajuhlilla palkitun Ladies Only -elokuvan ohjaaja, istahtaa vastapäätä tämän junavaunun matkustajia ja ottaa käsittelyyn intialaisen yhteiskunnan arjessa usein sivuun jäävät aiheet – naisten tunteet ja heidän käsityksensä vapaudesta, sisaruudesta ja tasa-arvosta.

Kuvat ajoittain kaoottisista Mumbain lähijunista ja asemalaitureista esittelevät kasvot moninaisten tarinoiden takana. Ääneen pääsevät kaikenikäiset ja -taustaiset naiset punkkareista kotiäiteihin. Elokuvan mustavalkoinen kuvaus tasaa intialaiselle kulttuurille tyypillisen hektisyyden rauhoittavaksi taustakohinaksi. Intiaa matkailijoille myyvän Incredible India -sloganin sijaan tärkeät aiheet nousevat ansaitsemaansa valokeilaan.

Juna vie ja juna tuo matkustajia jatkuvana virtana, ja suunnanmuutos uusille raiteille on uuden sukupolven myötä väistämätön.

Sonja Löfström

Ladies Only on nähtävissä myös verkossa festivaalin aikana!

Kieli: hindi, englanti, marathi
Kesto: 86 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Saksa, Intia

Ohjaaja: Rebana Liz John
Tuottaja: Rebana Liz John
Tuotantoyhtiö: Kunsthochschule für Medien
Käsikirjoitus: Rebana Liz John
Leikkaus: Rebana Liz John
Kuvaaja: Milann Tress John
Musiikki: Jin Jim, Johann May, Lucas Pizzini, Daniel Manrique Smith, Nico Stallmann
Äänisuunnittelu: Tim Elzer