DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

La Singla

Nuori nainen kuulee opettajaltaan unohtuneesta flamencon mestarista ja on haltioitunut löytämästään arkistomateriaalista. Siitä alkaa sukellus 1900-luvun puolivälin Espanjaan, flamencon rytmeihin ja mysteeriin nimeltä Antonia Singla.

Aikanaan La Singla -taitelijanimellä tunnettu tanssija kasvoi Barcelonan Somorrostro-rannalla samassa romaniyhteisön asuttamassa slummissa kuin toinen flamencosuuruus, Carmen Amaya, parikymmentä vuotta aiemmin. La Singla nousi suurempaan tietoisuuteen tähdittäessään teini-ikäisenä Oscar-ehdokkuudenkin saanutta Los Tarantos -elokuvaa (romaniversiota Romeosta ja Juliasta.) Tanssitaitonsa lisäksi La Singlaa pidettiin erityisenä tanssijana myös siksi, että hän kuuroutui jo pienenä lapsena ja opetteli tanssimaan aistimalla musiikin värähtelyjä ja imitoimalla rytmiä äidiltään.

Flamencon rytmien tahdittama ja arkistomateriaalien kuvittama elokuva käy läpi La Singlan elämäntarinaa. Esitystallenteiden avulla katsoja pääsee todistamaan tanssijan vangitsevaa liikekieltä. Hulmuavat hiukset, terävät pyörähdykset ja jalkojen rytmikäs askellus tempaavat mukaansa, ja kaiken kruunaa tulinen katse. Kaikki jäljet La Singlasta loppuvat kuitenkin vuoteen 1968. Vuosien saatossa Salvador Dalillekin poseeranneen ja Euroopassa kiertäneen tanssijan nimi on vaipunut unholaan, eikä kukaan tunnu tietävän, minne hän katosi esiintymislavoilta. Läpi dokumentin tämä mysteeri kulkee varjona kaiken taustalla, kunnes yksi johtolanka johtaa toiseen…

La Singlan tarina vie mukanaan flamencosta tietämättömämmänkin katsojan ja on iloa silmälle kaikille mustavalkokuvien ystäville, sillä La Singlan valokuvaajaystävän Colitan arkistoja hyödynnetään dokumentissa runsaasti.

Sabriina Hietaniemi

Kieli: espanja, saksa
Tekstitys: englanti
Kesto: 95 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Espanja, Saksa

Ohjaaja: Paloma Zapata
Tuottaja: Paloma Zapata, Nadja Smith, Paola Sainz de Baranda
Tuotantoyhtiö: La Fabriqua Naranja, Inselfilms, Malandar Films
Levitysyhtiö: Rise And Shine World Sales
Käsikirjoitus: Paloma Zapata
Leikkaus: Paloma Zapata
Kuvaaja: Inaki Gorraiz, Dani Mauri
Musiikki: Juliane Heinemann
Äänisuunnittelu: Hannes Schulze