DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Kinokonsertti Ukrainan hyväksi: In Spring

In Spring (Навесні)
Mihail Kaufman, Ukraina 1929

Elokuvan ohjaaja, ukrainalainen Mihail Kaufman on klassisen dokumenttielokuvan mestari ja toisen ukrainalaisen mestarin, Dziga Vertovin pikkuveli. Kaufman kuvasi veljensä kuuluisan dokumentin Mies ja elokuvakamera (Man with a Movie Camera, 1929). Veljekset käynnistivät yhdessä myös In Spring -elokuvan kuvaukset, mutta tyylillisten erimielisyyksien takia elokuvan ohjasi lopulta Kaufman. Elokuva on ollut pitkään kadoksissa, ja se löytyi vuonna 2005 Amsterdamista.

Elokuvassa katselemme, kuinka keväinen Kiova heräilee talven jälkeen, asukkaat tekevät kevätsiivousta, lapset pyöräilevät, kissat lämmittelevät kevätauringossa ja asukkaat kerääntyvät piknikille. Lempeällä tavalla elokuva näyttää kiovalaisten arkea. Vuoden 1929 Kiova näyttää modernilta!

Ja sitten kuva-assosiaatio tähän päivään: Kiova tänään. Ihmisten arki Kiovassa näyttää tänään hyvin toisenlaiselta.

Hyväntekeväisyystapahtumaan on myynnissä kolme erihintaista lipputyyppiä (15 €, 30 €, 50 €). Kinokonsertin lipputulot osoitetaan DocPointia lähellä oleville tahoille, ukrainalaisille elokuvantekijöille, joilla on vaikeuksia rahoittaa työtään omassa maassaan. Juuri nyt heitä tarvitaan dokumentoimaan, mitä maassa tapahtuu. Varat kanavoidaan ukrainalaisille elokuvatekijöille ukrainalaisen DocuDays-yhdistyksen kautta. Yhdistys myös järjestää maassaan Human Rights -elokuvafestivaalia.

In Spring on norjalaisen Mirage-festivaalin ja kuraattori Martijn Te Pasin kehittämä kinokonserttikonsepti. Vuoden 2023 aikana Mirage toteuttaa konsertit yhdessä eurooppalaisten elokuvafestivaalien kanssa. DocPointilla on kunnia käynnistää tämä kiertue.

Elokuvan oikeuksia hallinnoi Dovzhenko Centre.

Kinokonsertissa elokuvakokemusta säestää ukrainalainen muusikkoduo Roksana Smirnova ja Misha Kalinin.

Kiitos tuesta:
PlayArt Productions Oy
Post Control Helsinki Oy
BoBo Dit

Yhteistyössä:
Tromsø International Film Festival
MIRAGE – Film Festival for the Art of the Real
DocuDays
Dovzhenko Centre, Ukraina


Sunnuntai 5.2.2023 klo 18.00 Savoy-teatteri
Kieli: englanti
Pituus: 1 h